poniedziałek, 12 marca 2018

Pstrąg Pieczony lekki przepis

Witam Kochani kolejnym przepisem na pyszną rybkę...  Danie może przypominać rybę po grecku, ale u mnie nie ma keczupu ani koncentratu pomidorowego - proste przyprawy: sól, pieprz i trochę tymianku...



Składniki na 3-4 porcje


2 filety z dużego pstrąga
1 starta pietruszka i marchew
kilka łodyg selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę
kawałek pora pokrojonego drobno
ciut posiekanego szczypiorku
2-3 łyżki masła stopionego lub oleju
koperek posiekany
kilka plastrów cytryny
sól, pieprz do smaku
szczypta tymianku (opcjonalnie)

Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Filet z ryby przyprawiam solą i pieprzem i odrobina tymianku tylko z jednej strony i odstawiam na około 30 minut.

Warzywa delikatnie przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam i obsmażam krótko na niewielkiej ilości tłuszczu na al dente - około 2-3 minut.

W naczyniu, w którym piekę rybę, na spód wykładam najpierw podpieczone warzywa a na nie układam filety. Rybę jeszcze kropię niewielką ilością tłuszczu, żeby podkręcić smak, ale nie jest to konieczne. Można rybę pokropić dopiero po upieczeniu dobrej jakości olejem tłoczonym na zimno lub w ogóle pominąć tłuszcz. Całość piekę pod przykryciem około 35 minut w temperaturze 185 stopni C, grzałka z góry i z dołu.
Przybieram posiekanym koperkiem i półplasterkami cytryny. Częścią cytryny kropię delikatnie całość.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

  1. Dzisiaj mam zapiekankę z warzyw, ale chodzi za mną już od jakiegoś czasu jakaś pyszna rybka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rybka do warzyw zawsze pasuje. Polecam Królowo. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...