Translate

poniedziałek, 22 stycznia 2018

Dorsz soczysty w panierce bez mąki przepis

Witam Kochani. Polecam smakowitego dorsza w prostej panierce. Danie wyborne i łatwe do przygotowania.



Składniki


Dorsz ( u mnie dwa filety z dorsza)
Panierka  - 1 jajko lub białko, 3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Przygotowanie







Opłukaną i osączoną dobrze rybę dzielę na mniejsze porcje. Każdą oprószam solą i pieprzem i odstawiam na około 30 minut.


Do jajka dodaję szczyptę soli i pieprzu. Roztrzepuję na jednolitą masę. Zanurzam każdą porcję ryby najpierw w jajku roztrzepanym a potem w bułce tartej


Smażę na rozgrzanym tłuszczu tradycyjnie, jak kotlety na niedużym grzaniu, aż mięso dobrze się zetnie i zbieleje. Dla pewności można patelnie przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. na około 10 minut - chodzi o to, żeby ryby nie przypalić a dobrze usmażyć.


Życzę  smacznego!
Pozdrawiam Weronika


6 komentarzy:

  1. Świetny, prosty przepis. Koniecznie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze przed maczaniem w jajku obtaczam w mące a taraz widzę że to niepotrzebne...!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie mozna pominąć mąkę i tak bedzie pysznie. Pozdrawiam Elu serdecznie

      Usuń
  3. przecież to zwykla ryba w panierce , na dodatek doprawiona tylko sola i pieprzem . Jaka to filozofia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No taka, że bez mąki - ja zawsze robiłem w mące i nie pomyślałem żeby z niej zrezygnować!

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.