poniedziałek, 11 grudnia 2017

Sernik wyborny i tani szybki przepis

Witam Kochani! Spieszę z przepisem na kolejny tani sernik - niebo na języku-puszysty, wysoki i co ważne bez masła, spulchniaczy...







Przepis na tortownicę o średnicy 26-27 cm


Masa serowa

Na zdjęciu są także rodzynki ok. 100 g, których nie ma w serniku, bo zapomniałam dodać, ... ale może i dobrze. Pychota!!!

około 60 dag twarogu półtłustego
5 jaj
1 szklanka mleka (250 ml)
3/4 szklanki cukru (200 ml)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (125 ml) lub dwa budynie np: waniliowe
starta skórka z cytryny lub inny aromat
szczypta soli



Poncz

około pół szklanki wody zimnej przegotowanej plus kilka talarków cytryny
około 200 g biszkoptów



Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Spód tortownicy(nie smaruję tortownicy) wypełniam ciastkami. Ciastka trzeba pokropić ponczem, żeby nie były takie suche.

Przygotowanie masy serowej

Twaróg, żółtka, połowę ilości mleka, cukier (1/3 część cukru zostawiam do wzmocnienia piany z białek) miksuję krótko blenderem i dodaję mąkę ziemniaczaną, resztę mleka i miksuję tylko do momentu aż masa będzie jednolita. Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję resztę cukru do piany i krótko miksuję. Łącze pianę z masą serową na raz, ostrożnie przy pomocy dużej łyżki, ale krótko. Jak tylko masa jest mniej-więcej jednolita, przelewam na ciastka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na niedużą temperaturę 150 stopni C i piekę około godziny. 


Po wystudzeniu układam na wierzchu nasączone ponczem ciastka i polewam roztopioną czekoladą lub polewą.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

17 komentarzy:

  1. Przepis wydaje się świetny.:) Ale nie piszesz, czy twaróg ma być uprzednio zmielony czy nie...Wolę się upewnić.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwedziny. Promyku nie dokładnie czytasz: Przygotowanie masy serowej: twaróg, żółtka, połowę ilości mleka, cukier (1/3 część cukru zostawiam do wzmocnienia piany z białek) miksuję krótko blenderem i dodaję mąkę ziemniaczaną, resztę mleka i miksuję tylko do momentu aż masa będzie jednolita.
      Nie trzeba mielić, ale jak chcesz możesz mielić

      Usuń
  2. Wystarczyło napisać: nie trzeba mielić, bo wystarczy blenderowanie... Czytać umiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dominiko, czy do sera można dodać jakieś bakalie ? Np. Rodzynki, skórkę pomarańczową ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie. Na zdjęciu ze składnikami widać rodzynki, zapomniałam je dodać.

      Usuń
  4. przepyszny....zrobiłam na próbę :)przed świętami..dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Dziękuję Pani Reniu za wypróbowanie. Wesołych Świąt

      Usuń
    2. Pani Weroniko a jak z tym budyniem? On ma być dodany zrobiony gotowy czy dodawać w proszku? Z góry dziękuję za info.

      Usuń
  5. Opis brzmi smakowicie, filmik też widziałam - jasny i dokładny :)Będę piekła z pewnością

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne przepisy. Nie wszystkie wykorzystam, bo nie mogę używać białej mąki, wyjąykowo skorzystam z biszkopta do mojej wersji tiramisu :) ale bardzo przyjaźnie przedstawione i dokładnie opisane. Cieszę się, że tu trafiłam. Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wzajemnie ciesze się bardzo z tak miłych odwiedzin. Polecam przepisy. Pozdrawia serdecznie

      Usuń
  7. Właśnie zrobiłam ten sernik i po godzinie pieczenia wygląda jeszcze na bardzo blado, nawet nie zarumienił się lekko. Dać jeszcze więcej czasu na pieczenie? albo Jak sprawdzić czy sernik się upiekł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sprawdzam sernika, bo to ciasto zupełnie inne, ma być wilgotne i nie musi być zrumienione, ale mozna przedłużyć czas pieczenia o kilka lub kilkanaście minut.

      Usuń
  8. A czy można pominąć biszkopty - zwłaszcza na spodzie? Czy sernik urośnie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za przepisy...zawsze tu wchodzę , gdy już nic nie mogę znalezc ciekawego...jest Pani moim wybawieniem,wszystkie przepisy wychodza jak spod igly ...dziś sernikczek....i wiem z góry, że się uda...pozdrawiam i zycze dalszych ciekawych pomysłów.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy masa serowa może być wymieszanana malakserem zamiast ręcznym blenderem, a potem z białkami już łyżka?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...