Przepis na tortownicę o średnicy 26-27 cm
Masa serowa
Na zdjęciu są także rodzynki ok. 100 g, których nie ma w serniku, bo zapomniałam dodać, ... ale może i dobrze. Pychota!!! |
około 60 dag twarogu półtłustego
5 jaj
1 szklanka mleka (250 ml)
3/4 szklanki cukru (200 ml)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (125 ml) lub dwa budynie np: waniliowe
starta skórka z cytryny lub inny aromat
szczypta soli
Poncz
około pół szklanki wody zimnej przegotowanej plus kilka talarków cytryny
około pół szklanki wody zimnej przegotowanej plus kilka talarków cytryny
około 200 g biszkoptów
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Spód tortownicy(nie smaruję tortownicy) wypełniam ciastkami. Ciastka trzeba pokropić ponczem, żeby nie były takie suche.
Przygotowanie masy serowej
Twaróg, żółtka, połowę ilości mleka, cukier (1/3 część cukru zostawiam do wzmocnienia piany z białek) miksuję krótko blenderem i dodaję mąkę ziemniaczaną, resztę mleka i miksuję tylko do momentu aż masa będzie jednolita. Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję resztę cukru do piany i krótko miksuję. Łącze pianę z masą serową na raz, ostrożnie przy pomocy dużej łyżki, ale krótko. Jak tylko masa jest mniej-więcej jednolita, przelewam na ciastka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na niedużą temperaturę 150 stopni C i piekę około godziny.
Twaróg, żółtka, połowę ilości mleka, cukier (1/3 część cukru zostawiam do wzmocnienia piany z białek) miksuję krótko blenderem i dodaję mąkę ziemniaczaną, resztę mleka i miksuję tylko do momentu aż masa będzie jednolita. Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję resztę cukru do piany i krótko miksuję. Łącze pianę z masą serową na raz, ostrożnie przy pomocy dużej łyżki, ale krótko. Jak tylko masa jest mniej-więcej jednolita, przelewam na ciastka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na niedużą temperaturę 150 stopni C i piekę około godziny.
Po wystudzeniu układam na wierzchu nasączone ponczem ciastka i polewam roztopioną czekoladą lub polewą.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Przepis wydaje się świetny.:) Ale nie piszesz, czy twaróg ma być uprzednio zmielony czy nie...Wolę się upewnić.:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwedziny. Promyku nie dokładnie czytasz: Przygotowanie masy serowej: twaróg, żółtka, połowę ilości mleka, cukier (1/3 część cukru zostawiam do wzmocnienia piany z białek) miksuję krótko blenderem i dodaję mąkę ziemniaczaną, resztę mleka i miksuję tylko do momentu aż masa będzie jednolita.
UsuńNie trzeba mielić, ale jak chcesz możesz mielić
Wystarczyło napisać: nie trzeba mielić, bo wystarczy blenderowanie... Czytać umiem.
OdpowiedzUsuńczytac umiesz....ale bez zrozumienia....
UsuńDominiko, czy do sera można dodać jakieś bakalie ? Np. Rodzynki, skórkę pomarańczową ?
OdpowiedzUsuńOczywiscie. Na zdjęciu ze składnikami widać rodzynki, zapomniałam je dodać.
Usuńprzepyszny....zrobiłam na próbę :)przed świętami..dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńWitam. Dziękuję Pani Reniu za wypróbowanie. Wesołych Świąt
UsuńPani Weroniko a jak z tym budyniem? On ma być dodany zrobiony gotowy czy dodawać w proszku? Z góry dziękuję za info.
UsuńOpis brzmi smakowicie, filmik też widziałam - jasny i dokładny :)Będę piekła z pewnością
OdpowiedzUsuńFajne przepisy. Nie wszystkie wykorzystam, bo nie mogę używać białej mąki, wyjąykowo skorzystam z biszkopta do mojej wersji tiramisu :) ale bardzo przyjaźnie przedstawione i dokładnie opisane. Cieszę się, że tu trafiłam. Super!
OdpowiedzUsuńWzajemnie ciesze się bardzo z tak miłych odwiedzin. Polecam przepisy. Pozdrawia serdecznie
UsuńWłaśnie zrobiłam ten sernik i po godzinie pieczenia wygląda jeszcze na bardzo blado, nawet nie zarumienił się lekko. Dać jeszcze więcej czasu na pieczenie? albo Jak sprawdzić czy sernik się upiekł?
OdpowiedzUsuńNie sprawdzam sernika, bo to ciasto zupełnie inne, ma być wilgotne i nie musi być zrumienione, ale mozna przedłużyć czas pieczenia o kilka lub kilkanaście minut.
UsuńA czy można pominąć biszkopty - zwłaszcza na spodzie? Czy sernik urośnie?
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepisy...zawsze tu wchodzę , gdy już nic nie mogę znalezc ciekawego...jest Pani moim wybawieniem,wszystkie przepisy wychodza jak spod igly ...dziś sernikczek....i wiem z góry, że się uda...pozdrawiam i zycze dalszych ciekawych pomysłów.
OdpowiedzUsuńCzy masa serowa może być wymieszanana malakserem zamiast ręcznym blenderem, a potem z białkami już łyżka?
OdpowiedzUsuń