Strony

sobota, 4 marca 2017

Kurczak pyszny w marynacie pomidorowo-miodowej przepis

Witam Kochani! Dzisiaj polecam prosty sposób na bardzo smacznego kurczaka w sosie pomidorowym z lekką nutą naturalnych przypraw. Danie efektowne i łatwe do przygotowania. Polecam także kurczaka miodowego bez pomidorów LINK. Pychota!


Składniki

około 1,2 kg kurczaka
sól do oprószenia

Marynata do mięsa przepis

200-250 ml domowego gęstego przecieru (sklepowy można trochę rozcieńczyć)
15 ml miodu (łyżka z brzuszkiem)
2 łyżeczki musztardy chrzanowej
szczypta ostrej papryki
szczypta kminku
płaska łyżeczka majeranku
szczypta czosnku granulowanego lub 1-2 ząbki świeżego posiekanego
1 łyżka oleju (opcjonalnie)
szczypta soli

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Umytego osączonego w porcjach kurczaka oprószam solą i odstawiam na pół godziny lub godzinę.

Mieszam składniki marynaty. Marynata jest uniwersalna. Sprawdzi się do marynowania innych mięs. Kawałki mięsa zanurzam w marynacie. Masuję mięso i wstawiam pod przykryciem do lodówki na kilka godzin a najlepiej do jutra, żeby dobrze przeszło składnikami mieszanki marynującej. W trakcie 2-3 razy mieszam całość.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 195 stopni C. w formie bez przykrywania. na około 30 minut. Kolejne 30 minut piekę w obniżonej temperaturze do 185 lub 180 stopni C. W trakcie pieczenia 1-2 razy zwilżam kurczaka marynatą, która zamienia się w sos, który podkręci smak dodatków- ziemniaków, ryżu...

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.