sobota, 26 listopada 2016

Kurczak pieczony miodzio sprawdzony przepis

Witam Kochani. Polecam mój sposób na miodowego kurczaka. Marynuję mięso ostrożnie, bez przesadzania ze słodyczą i pieprzem. Efekt jest, jak dla mnie, idealny - przede wszystkim w smaku a z wyglądu, jak widzicie. Miodzio!!!







Składniki na 1,5 kg kurczaka






oprószone solą kawałki kurczaka

3-4 łyżki kefiru

1 łyżka z brzuszkiem miodu (bardzo łatwo przekombinować dobry smak, dodając miodu za dużo)

2 łyżeczki z brzuszkiem musztardy (użyłam chrzanowej)

1 łyżka z brzuszkiem przecieru pomidorowego

1-2 łyżki oleju

1 łyżeczka z brzuszkiem majeranku
1-2 ząbki czosnku

po szczypcie - pieprzu białego lub czarnego, pieprzu ziołowego, kminku mielonego




Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie

Kurczaka oczyszczonego przed przygotowaniem dobrze jest wymoczyć w zimnej wodzie przez godzinę. Osączonego oprószam solą i odstawiam na 30 minut.

Przygotowuję marynatę z kefiru, miodu, musztardy, przecieru, oleju i przypraw, mieszając razem.

Posypuję kurczaka rozdrobnionym czosnkiem i polewam marynatą. Czosnek można oczywiście dać do marynaty. Zanim wstawię do lodówki na takie wskazane minimum, czyli na 3 godziny przemieszam kurczaka 2-3 razy. Mieszanie powtórzę jeszcze 2-3 razy, podczas macerowania w lodówce. Najlepiej przygotować mięso wieczorem i włożyć do lodówki do następnego dnia.

Nastawiam piekarnik na 195 stopni C, grzałka góra-dół

Po wyjęciu z lodówki znowu mieszam mięso z marynatą. Wykładam kawałki, udka, czy pałki do naczynia żaroodpornego. Polewam resztkami marynaty i wstawiam bez przykrycia na 40 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 180 stopni C. i dopiekam przez około 20-25 minut. W trakcie warto sprawdzić miękkość mięsa, polać sosem zbierającym się w formie. W razie potrzeby, gdy kawałki szybko się rumienią, choć jeszcze nie zmiękły, obniżyć temperaturę o 5-10 stopni C.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

24 komentarze:

  1. Obiecujący zestaw składników w marynacie. Na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji :) Dziękuję za przepis i poglądowy filmik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Dziekuję za odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Bardzo ciekawy przepis .Na pewno go wypróbuję.W moim domu mówi się " łyżeczka z czubkiem", ale może być i "z brzuszkiem",
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Apetyczne zestawienie smaków ! Napewno wypróbuję !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow...ale to musi być pyszne... kurczak w miodzie, już mi ślinianki pracują :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Olimpio za miłe odwiedziny. Danie bardzo polecam, bo proste i pyszne

      Usuń
  4. Weronika piękny, rumiany kurczaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny kurczaczek Weroniko, uwielbiam ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam wczoraj na obiad - no, miodzio!;) Oboje z mężem zasmakowaliśmy w tym kurczaczku, będziemy powtarzać często.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przetestowanie przepisu i ocenę. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej w wolnych chwilach

      Usuń
  7. Wygląda pysznie, uwielbiam miodowe marynaty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam ostatnio mega dobre . Kurczak w miodzie bardzo fajne połączenie, szczególnie jak jest troszeczkę bardziej ostre :) Na pewno zajrzę po więcej przepisów. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Dziekuję za wypróbowanie. Zapraszam na pozostałe przepisy. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Moim synom bardzo te kurczaki smakowały. Dziš robię je po Rat drogi. Dziękuję Pani Weroniko za ten przepis. Również korzystałam z przepisu na gołąbki, bardzo smaczne! Dziękuję.
    Życzę Błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo!!! Pani Aniu Wszystkiego najlepszego dla Pani i bliskich na Święta i na Nowy Rok 2017. Dziękuje za testowanie przepisów i ich ocenę.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. Myślę że pyszne��

    OdpowiedzUsuń
  11. Super marynata, spróbowane i zjedzone :) jedyna rzecz to to, że kurczak szybko się zarumienił,a nawet za bardzo przypiekł, musiałam go przykryć

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam wczoraj kurczaka z Pani przepisu. Był pyszny, mąż się zajadał. Ten przepis ląduje w moim papierowym przepiśniku :) Pozdrawiam noworocznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Dziękuję za wypróbowanie i ocenę. Zapraszam do pozostałych przepisów. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  13. A co jesli by dodac do tego jeszcze np pieczarki i smietane (zeby zrobic sos) i w tym chwile zapiec?

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis na takie kurczaki. Na pewno sprawdzę dla dzieciaczków. Będą wniebowzięte <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.