Składniki na 1,5 kg kurczaka
oprószone solą kawałki kurczaka
3-4 łyżki kefiru
1 łyżka z brzuszkiem miodu (bardzo łatwo przekombinować dobry smak, dodając miodu za dużo)
2 łyżeczki z brzuszkiem musztardy (użyłam chrzanowej)
1 łyżka z brzuszkiem przecieru pomidorowego
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka z brzuszkiem majeranku
1-2 ząbki czosnku
po szczypcie - pieprzu białego lub czarnego, pieprzu ziołowego, kminku mielonego
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Kurczaka oczyszczonego przed przygotowaniem dobrze jest wymoczyć w zimnej wodzie przez godzinę. Osączonego oprószam solą i odstawiam na 30 minut.
Przygotowuję marynatę z kefiru, miodu, musztardy, przecieru, oleju i przypraw, mieszając razem.
Posypuję kurczaka rozdrobnionym czosnkiem i polewam marynatą. Czosnek można oczywiście dać do marynaty. Zanim wstawię do lodówki na takie wskazane minimum, czyli na 3 godziny przemieszam kurczaka 2-3 razy. Mieszanie powtórzę jeszcze 2-3 razy, podczas macerowania w lodówce. Najlepiej przygotować mięso wieczorem i włożyć do lodówki do następnego dnia.
Nastawiam piekarnik na 195 stopni C, grzałka góra-dół
Po wyjęciu z lodówki znowu mieszam mięso z marynatą. Wykładam kawałki, udka, czy pałki do naczynia żaroodpornego. Polewam resztkami marynaty i wstawiam bez przykrycia na 40 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 180 stopni C. i dopiekam przez około 20-25 minut. W trakcie warto sprawdzić miękkość mięsa, polać sosem zbierającym się w formie. W razie potrzeby, gdy kawałki szybko się rumienią, choć jeszcze nie zmiękły, obniżyć temperaturę o 5-10 stopni C.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Obiecujący zestaw składników w marynacie. Na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji :) Dziękuję za przepis i poglądowy filmik.
OdpowiedzUsuńPolecam! Dziekuję za odwiedziny. Pozdrawiam
UsuńBardzo ciekawy przepis .Na pewno go wypróbuję.W moim domu mówi się " łyżeczka z czubkiem", ale może być i "z brzuszkiem",
Usuńpozdrawiam
Apetyczne zestawienie smaków ! Napewno wypróbuję !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Elu bardzo proste i pyszne. Polecam! Pozdrawiam
UsuńWow...ale to musi być pyszne... kurczak w miodzie, już mi ślinianki pracują :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję Olimpio za miłe odwiedziny. Danie bardzo polecam, bo proste i pyszne
UsuńWeronika piękny, rumiany kurczaczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!!! Polecam!
UsuńPyszny kurczaczek Weroniko, uwielbiam ☺
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj na obiad - no, miodzio!;) Oboje z mężem zasmakowaliśmy w tym kurczaczku, będziemy powtarzać często.:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przetestowanie przepisu i ocenę. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej w wolnych chwilach
UsuńWygląda pysznie, uwielbiam miodowe marynaty :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Dziękuje za odwiedziny
UsuńZrobiłam ostatnio mega dobre . Kurczak w miodzie bardzo fajne połączenie, szczególnie jak jest troszeczkę bardziej ostre :) Na pewno zajrzę po więcej przepisów. :)
OdpowiedzUsuńWitam. Dziekuję za wypróbowanie. Zapraszam na pozostałe przepisy. Pozdrawiam
UsuńMoim synom bardzo te kurczaki smakowały. Dziš robię je po Rat drogi. Dziękuję Pani Weroniko za ten przepis. Również korzystałam z przepisu na gołąbki, bardzo smaczne! Dziękuję.
OdpowiedzUsuńŻyczę Błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia��
Dziękuję bardzo!!! Pani Aniu Wszystkiego najlepszego dla Pani i bliskich na Święta i na Nowy Rok 2017. Dziękuje za testowanie przepisów i ich ocenę.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Myślę że pyszne��
OdpowiedzUsuńSuper marynata, spróbowane i zjedzone :) jedyna rzecz to to, że kurczak szybko się zarumienił,a nawet za bardzo przypiekł, musiałam go przykryć
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj kurczaka z Pani przepisu. Był pyszny, mąż się zajadał. Ten przepis ląduje w moim papierowym przepiśniku :) Pozdrawiam noworocznie :)
OdpowiedzUsuńWitam. Dziękuję za wypróbowanie i ocenę. Zapraszam do pozostałych przepisów. Pozdrawiam serdecznie
UsuńA co jesli by dodac do tego jeszcze np pieczarki i smietane (zeby zrobic sos) i w tym chwile zapiec?
OdpowiedzUsuńSuper przepis na takie kurczaki. Na pewno sprawdzę dla dzieciaczków. Będą wniebowzięte <3
OdpowiedzUsuń