Przepis na pycha sałatkę jarzynową ze świeżym ogórkiem i cieciorką LINK |
Składniki na 8 roladek
2 podwójne spore piersi z kurczaka
około 20 dag pieczarek
około 10 dag sera żółtego o łagodnym smaku lub kulka mozzarelli
1 cebula
2 ząbki czosnku
pęczek świeżego koperku lub naci z pietruszki
1 łyżeczka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
przyprawy ziołowe - użyłam około 1 łyżeczki ziół prowansalskich wymieszanych z pieprzem ziołowym
sól, pieprz do smaku
1 duże jajo
2-3 łyżki bułki tartej
4-5 łyżek oleju do smażenia lub 2 łyżki masła klarowanego
Marynata do smarowania mięsa
1 łyżka z brzuszkiem jogurtu lub kefiru
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
szczypta soli i ziół
Przygotowanie
Farsz
Do zeszklonej pokrojonej w kostkę cebuli dodaję posiekany czosnek, szczyptę przypraw, soli . Chwile podsmażam i dodaję pieczarki pokrojone w drobniejszą kostkę. Duszę krótko około 2 minut i odstawiam do wystudzenia. Dodaję do farszu starty ser, mąkę i posiekany koper. Mieszam.
Mieszam składniki marynaty
Mięso
Każdą pierś dzielę na pół i każdą połówkę wzdłuż na dwa zbliżone wielkością płaty. Każdy płat rozbijam delikatną stroną tłuczka na cieńsze plastry-ostrożnie, żeby ich nie podziurawić. jesli już tak się stanie z odłożonych kawałków fileta, które nie nadają się do roladek robimy łatkę przed smarowaniem i ułożeniem farszu. Oprószam płaty niewielką ilością soli i pieprzu i odstawiam na 10-15 minut.
Roztrzepuje jajko ze szczyptą ziół, soli, pieprzu
Smaruję płat mięsa marynatą od strony ułożenia farszu. Na początku płata centralnie układam około jednej łyżki farszu.
Zawijam mięso na raz, żeby przykryć farsz. Zaginam boki do środka, jak liście kapusty do gołąbków i roluję do końca. Delikatnie zanurzam roladkę w roztrzepanym jajku, które sklei mięso i obtaczam w bułce tartej, otrzepując jej nadmiar.
Z farszu, który zostanie lepię kotlety, Smażę krótko na rozgrzanym tłuszczu |
Można roladki schłodzić w lodówce przez godzinę czasu, jeśli się nam nie spieszy. Będą bardziej zwarte, ale można smażyć od razu na rozgrzanym tłuszczu, koniecznie układając na początku każdą roladkę zawinięciem do spodu, żeby się nie rozwinęły. Rumienię roladki z każdej strony, dodając w trakcie niewielką ilość tłuszczu. Jeśli macie patelnię z uchwytem nadającym się do wstawienia do piekarnika, wstawcie od razu roladki pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut, grzałka góra dół, 180 stopni C. (dopiekałam w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Wyglądają wyśmienicie. Muszę koniecznie poprosić żonę o zrobienie takich roladek :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńProszę ładnie poprosić na pewno przygotuje... wiem coś o tym. Dziękuję za wizytę. Pozdrawiam
UsuńFajny pomysł!
OdpowiedzUsuńPolecam! Dziękuję!
UsuńMoje ulubione roladki, pychotka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odiwedziny. Bardzo polecam!!!
UsuńZgrabne i apetyczne roladki !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Weronika roladki to ja zawsze chętnie zjadam, a te wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńRoladki drobiowe w panierce, jejku jak to wygląda! One wyglądają po prostu tak, że aż ślinka cieknie. Cięzko było by się oprzeć takim roladkom. Po prostu perfekcja! Dobrze, że trafiłam akurat na tego bloga, koniecznie muszę ten przepis wykorzystać :)
OdpowiedzUsuń--------------------------------------
noclegi pracownicze koszalin
Dziękuję za wizytę. Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu
UsuńWypróbuję na pewno ;)
UsuńJakaś rada jeśli nie mam piekarnika? :( dłużej smażyć na wolnym oleju czy jak to ominąć :((
OdpowiedzUsuńPozwolę sobie odpowiedzieć.Pewnie doszlas już sama do tego ,ale chce pomóc.Spokojnie możesz dusić na małym ogniu,dolewając trochę oleju,ale pod przykryciem.Na pewno będą smakować jak te z piekarnika.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTa kompozycja składników należy do moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńDziekuję za odwiedziny i polecam pychotka
UsuńBardzo dobre Roladki polecam za każdym razem mi się udaje
OdpowiedzUsuńDziękuję za wypróbowanie i ocenę. Pozdrawiam
Usuń