czwartek, 13 sierpnia 2015

Zapiekanka jajeczna z kiełbasą, serem i warzywami

Witam serdecznie po krótkiej przerwie. Przepis na smaczną zapiekankę powstał na dzień przed wyjazdem, bo lodówkę wskazane było na ten czas uwolnić z żywności i wyłączyć.




Składniki

2-3 kromki pieczywa
100-200 g kiełbasy lub innej wędzonki
jakiś ser - u mnie było około 150 g sera twarogowego i kulka mozzarelli
4-5 szt.  pomidorów
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
garść liści bazylii
mały pęczek szczypioru
zioła - pieprz ziołowy i ciut ostrej papryki
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy lub oleju


Masa jajeczna

4-5 jaj
250 g jogurtu naturalnego
szczypta ziołowego pieprzu
płaska łyżka mąki ziemniaczanej - opcjonalnie, zwłaszcza, jak sporo pieczywa, które pochłonie sporo płynu.
1 łyżka oliwy
posiekany szczypiorek
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Formę do zapiekania wykładam rozdrobnionym pieczywem i skrapiam oliwą ( u mnie forma do tarty o średnicy około 30 cm).
Ser kroję w kostkę i doprawiam solą, pieprzem, łyżką oliwy. Mieszam. Podobnie przyprawiam plastry pomidora. Do zapiekanki świetnie będzie pasować cukinia, której akurat nie miałam pod ręką. Cukinię w plastrach lub w kostce najlepiej podsmażyć razem z kiełbasą i pokrojoną cebulą. Na koniec dodać do smażonki posiekany czosnek z bazylią i pieprzem ziołowym i po chwili zestawić z ognia.
Na pieczywo wykładam równomiernie podsmażoną kiełbasę razem z dodatkami i ser. Ugniatam składniki delikatnie łyżką i polewam zawartość masą jajeczną, wyrobioną rózgą z podanych wyżej składników.
Na koniec układam plastry pomidorów i wstawiam do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Pod koniec pieczenia, przez 2-3 minuty, zapiekam na funkcji grilla, jeśli zapiekanka jest zbyt blada.
Z taką zapiekanką idealnie komponuje się sos pomidorowy, ketchup, sos czosnkowy. Bez sosu zapiekanka również ma bogaty smak. Świetnie się kroi na nieduże porcje i bardzo dobrze się prezentuje.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na wykorzystywanie resztek zalegających w lodówce. Zapisuję od razu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przepis otwarty na takie resztki, jakie mamy/Pozdrawiam

      Usuń
  2. Resztki też mają swoją misję.....:) Bardz fajna zapiekanka, cudowne kolorki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I z potrzeby posprzątania w lodówce można nieźle popichcić

      Usuń
  3. Zapiekanka wspaniale się prezentuje, uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu.Również lubię zapiekanki a jeszcze z dobrym sosem...

      Usuń
  4. Świetny pomysł na szybką zapiekankę. Wygląda bardzo apetycznie!
    Przesyłam serdeczne pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.