piątek, 29 maja 2015

Gołąbki bez zawijania super dla zapracowanych

Witam. Polecam przepis dla amatorów gołąbków w wersji uproszczonej, ale bardzo bardzo pysznej. I choć gołąbkom zawijanym pewnie żadne inne nie dorównują smakiem to te są soczyste, zwarte i miękkie zarazem. Bardzo polecam!




Składniki


500 g mięsa mielonego (najlepsze świeże niemrożone)
nieduża połówka kapusty białej
około 80 g ugotowanego ryżu (1/3 części ryżu w stosunku do jednej części mięsa)
1-2 łyżki otrębów owsianych lub bułki tartej
1 cebula
1 jajo
2 ząbki czosnku
łyżeczka majeranku
płaska łyżeczka pieprzu białego
łyżeczka posiekanych świeżych ziół - liście tymianku lub oregano
sól, pieprz do smaku
kilka łyżek oleju do smażenia lub masło klarowane

Sos pomidorowy 

około 1 litra bulionu
puszka pomidorów w puszce lub 2-3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
4 ziarna ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
sól, pieprz, cukier do smaku
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej lub ziemniaczanej+ 1/3 szklanki zimnej wody
kilka łyżek śmietany (opcjonalnie) - nie dawałam



Przygotowanie


Przepis na filmie LINK



Gotuję ryż na sypko. Kapustę kroję dość drobno, drobniej niż do typowego drugiego dania. Opłukuję pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem. Dodaję do podsmażonej wcześniej posiekanej cebuli z czosnkiem i ziołami. Duszę pod przykryciem krótko około 2 minut, jak młoda kapusta majowa. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam, żeby odparował nadmiar soku. Objętościowo kapusty po podduszeniu mam prawie tyle co mięsa mielonego. Wiadomo -Im mniej kapusty tym lepiej farsz się formuje, 

Mieszam mięso mielone z ryżem, kapustą, jajkiem, otrębami, szczyptą soli i pieprzu. Formuję kotleciki. Wkładam na 30 minut do lodówki, żeby odpoczęły i stężały. Smażę krótko na rumiano bez panierki na niewielkiej ilości tłuszczu, żeby ścięło się białko po wierzchu. Do gorącego lub gotującego rosołu (bulionu) dodaję przecier, przyprawy na smak i zagęszczam mąką dobrze rozbełtaną w wodzie. Zagotowuję sos i wlewam do kotletów-gołąbków, ułożonych w naczyniu żaroodpornym lub garnku przeznaczonym do piekarnika. Zapiekam około 30-35 minut w temperaturze 185 stopni C. grzałka góra-dół.

Polecam przepis na kotlety mielone z kalafiorem

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. Mój małżonek bardzo je lubi, robię dość często ponieważ to wielka oszczędność czasu, a smak...znakomity :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Weroniko, jakies pomysly, z czym mozna podawac takie golabki? Z gory dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetne solo do pieczywa lub z sałatkami a dodatki typu ziemniaki, ryż, kasza, jak najbardziej i wszelkie kombinacje- do kopytek, pyz itp

      Usuń
  3. Robiłam już dwa razy, pyszne do ziemniaków jak i do pieczywa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię tą wersję, Dziekuję za testowanie przepisów. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Witam,
    gołąbki z tego przepisu są przepyszne. Robiłam już dwa razy, tak nam smakowały.
    Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. waga ryżu (80gr) przed czy po ugotowaniu?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.