Składniki
Masa truskawkowa
2 płaskie szklanki dojrzałych ciemno-truskawkowych owoców (500 ml)-około 1,5 szklanki masy po zmiksowaniu
200 ml jogurtu naturalnego
200 ml jogurtu naturalnego
2 galaretki truskawkowe
0,5 szklanki kompotu z truskawek
Kremówka
250 ml śmietany kremówki 30%
3-4 łyżeczki cukru pudru
Poncz do biszkoptu
1/4 lub 1/3 szklanki wody zimnej przegotowanej
łyżka soku z cytryny
płaska łyżeczka cukru
Potrzebne będą:
Tortownica rozmiar 24-25 cm, folia spożywcza do obłożenia boków, jeśli forma blaszana,
Przygotowanie
Nasączam biszkopt i obkładam od wewnątrz boki tortownicy, żeby zabezpieczyć masę truskawkową i kremową prze stykaniem się z blachą.
Rozklejam dwie galaretki w połowie szklanki kompotu z truskawek. Najlepiej zalać je zimnym kompotem. Poczekać chwilę aż galaretki spuchną i wstawić naczynie do drugiego większego naczynia z gorącą wodą, żeby galaretki się idealnie rozkleiły i mieszamy co jakiś czas.
Rozdrabniam truskawki blenderem. Dolewam jogurt i dodaję rozklejoną ciepłą galaretkę. Miksuję dokładnie 1-2 minuty. W krótkim czasie masa szybko gęstnieje. W razie potrzeby można wstawic naczynie do zimnej wody lub lodówki. Gęstniejącą masę truskawkową wlewam na ciasto i wstawiam do lodówki na kilka, kilkanaście minut.
Ubijam dobrze schłodzoną śmietanę na krem i dodaję cukier puder na smak. Chwilę miksuję i wykładam kremówkę na masę truskawkową. Zrobiłam prostą i szybką dekorację z plastrów truskawek i niewielkiej ilości startej czekolady. Wstawiam do lodówki na godzinę, dwie... Wyciągam ostrożnie folię i zdejmuję obręcz z tortownicy. Niebo na podniebieniu!
Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika
Trafiłaś w mój gust. Uwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńU mnie też każdy woli wilgotne. Dziękuję za odwiedziny
UsuńWeronika ten biszkopt naprawdę puszysty, a całość wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPuszysty biszkopt, galaretka i krem no po prostu bomba :)
OdpowiedzUsuńDla mnie tez idealne połączenie. Pozdrawiam
UsuńNadchodzi weekend, więc już wiem, co zrobię na deser!!!
OdpowiedzUsuńDziekuję za odwiedziny. Polecam przepis
UsuńMasz mnóstwo świetnych przepisów: niektóre już wypróbowałam. Chciałam dotrzeć do wszystkich, ale nie działa w pełni twoja wyszukiwarka, ta na górze. Klikam na niektóre nazwy (np. naleśniki) i pojawia się plansza z napisem "bad request". Może dałoby się coś z tym zrobić? Pozdrawiam i życzę miłego weekendu!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za info. Faktycznie muszę coś z tym zrobić. /jest jeszcze standardowa wyszukiwarka po prawej stronie. Wzajemnie przyjemnego pysznego weekendu życzę. Pozdrawiam serdecznie
UsuńWitaj Weronika, przepis jak zwykle bardzo smaczny. Chciałabym go wypróbować, ale nie wiem czy potrzebny jest jogurt. W przepisie jest jako składnik masy truskawkowej, ale w przygotowaniu już nie mogłam go znaleźć. Jeśli to nie kłopot, to daj znać. Dziękuję i pozdrawiam. Lida
OdpowiedzUsuńWitaj Lido masz rację, bo przeoczyłam jogurt przy dodaniu go do masy truskawkowej , ale zawsze można sprzwdzić etapy przygotowania na filmie. /zaraz uzupełnie. Pozdrawiam serdecznie
UsuńBardzo dziękuje Weroniko za szybką odpowiedź. Od dawna goszczę u Ciebie i nie zawszę oglądam film bo już wiem, że nawet tylko czytając Twoje przepisy zawsze wychodzą przepyszne. Jestem już doświadczoną i kochającą gotowanie osobą więc wystarczy mi sygnał i wiem o co chodzi. Jest bardzo wiele blogów, ale Twój najbardziej przypadł mi do gustu, jest dla mnie wielką inspiracją. Bardzo Ci dziękuję za to, że jesteś.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Kazdy przepis, który zrobię musi przypaśc mi do gustu. Jesli tak nie jest nie publikuję. Nagrodą wspaniałą jest, jak moim gościom na blogu i YT moje pomysły sie spodobają. Bardzo dziękuję za każdą wizytę. Pozdrawiam cieplutko!
UsuńRobiłam to ciasto już 2 razy. Pyszne... polecam wszystkim truskawożercom...
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Pani przepisy;0
OdpowiedzUsuń