piątek, 17 kwietnia 2015

Ryba w koszulce pod jarzynową kołderką

Witam serdecznie. Najlepsze dania główne, moim zdaniem to ryby z dodatkami a z warzywami są szczególnie pyszne. Rybę po grecku najczęściej serwuje się na zimno, choć na ciepło smakuje równie super. Wypróbujcie moją wersję. Jest naprawdę dobra. Dołączam tradycyjnie szczegółowy filmik z przygotowania LINK. Bardzo polecam!




Składniki

około 70 dag fileta z ryby (morszczuk, mintaj)
około szklanki przecieru domowego  lub 1-2 łyżki koncentratu
1 spora pietruszka
mały seler
2-3 marchewki
3 jaśniejsze końcówki pora lub cebula
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki cukru lub miodu
natka z pietruszki
szczypiorek
łyżeczka suszonych ziół według uznania - u mnie mieszanka prowansalska, ciut pieprzu ziołowego, papryki mielonej
10 g masła do podsmażenia warzyw
kilka łyżek oleju do smażenia ryby

Składniki koszulki

2 jaja duże
około 1 łyżki z brzuszkiem mąki pszennej
1 łyżeczka chrzanu
szczypta ziół
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

Umytą osączoną rybę przyprawiam  solą, pieprzem i oprószam minimalnie ziołami. Odstawiam i zabieram sie do ścierania umytych warzyw - pietruszki, marchewki, selera.

Na rozgrzane masło wsypuję pokrojony w półplasterki por i przyprawy ziołowe. Chwilkę podsmażam i cały czas mieszam. Zaraz dodaję starte warzywa. Doprawiam solą, cukrem i pieprzem. Mieszam co jakiś czas. Duszę pod przykryciem około 15 minut - w międzyczasie podlewam niewielką ilością wody, żeby warzywa nie przywarły do spodu (latem młode warzywa duszą się krótko około 5 minut). 

Wyrabiam dokładnie lejące się ciasto ze składników podanych na koszulkę. Ciasto odstawiam, żeby nieco zgęstniało, będzie trzymało się lepiej ryby.

Na kilka minut przed końcem dodaję do duszonych warzyw przecier pomidorowy. Polecam mój przepis z pomidorami malinowymi. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję trochę suszonej natki i w razie potrzeby koryguje smak. Jeśli zbiera się w duszonce za dużo płynu trzeba go odparować. 

Kawałki ryby moczę w cieście i smażę na oleju około 4-5 minut z kazdej strony. Czas smażenia zależy od grubości porcji ryby. Rybę można łagodnie zrumienić i dopiekać około 10-15 minut w piekarniku.

Układam rybę osaczoną z tłuszczu na bibule na półmisku z wyłożoną cienką warstwą warzyw. Na nią układam kawałki ryby i okrywam dość grubą kołderką. Wstawiam do lodówki, jak ostygnie. Dekoruję przed podaniem.



Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

6 komentarzy:

  1. Jedyna jaką lubię, to właśnie po grecku:) Pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, delicja....rarytasy :) Pozdrawiam Weronika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dzisiaj miałam rybkę w pomidorach, ale taką po grecku też bym nie pogardziła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryba zawsze się sprawdza czy to solo czy z dodatkami. Polecam!

      Usuń
  4. Oo. Nigdy nie robiłam takiej ryby.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.