poniedziałek, 2 marca 2015

Ryba bez panierki jak zrobić

Witam serdecznie. Dzisiaj mam prostą propozycję na smaczną rybę bez grubej paniery, która niestety gromadzi tłuszczu niemało...

Ryba bez panierki 

Składniki na 2-3 osoby




cała ryba lub filet 
płaska łyżeczka mieszanki ziołowej - szczypta majeranku, tymianku lub zioła prowansalskie, szczypta pieprzu ziołowego, szczypta papryki mielonej
sól, pieprz do smaku
1-2 łyżki oleju do smażenia




Przygotowanie


Przepis na filmie LINK


Odmrożoną rybę lub fileta oczyszczam, myję i osączam z nadmiaru wody. Dodatkowo papierowym ręcznikiem zbieram ewentualny nadmiar wody. Dzięki temu ryba nie pryska na patelni i ładnie się rumieni. 

Kroję filet na porcje. Oprószam solą, pieprzem i ziołami. Odstawiam na 30 minut.

Smażę na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu na rumiano około 2 minut z każdej strony. Jeśli ryba dosyć gruba, tak jak u mnie, dopiekam ją jeszcze w piekarniku pod przykryciem lub bez przez około 10-15 minut (180-185 stopni C), żeby mięso nie było surowe.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




18 komentarzy:

  1. Pychotka, bardzo lubię takie rybki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis :) Zapraszam do mnie http://tajneprzezpoufne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Dziekuję za odwiedziny i zaproszenie. Pojawię się na pewno

      Usuń
  3. Wspaniała rybka, na piątek jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super zdrowy przepis, na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie jest to mój ulubiony i jedyny przepis na przyrządzenie pysznej rybki, ponieważ podobnie jak i Ty już od bardzo dawna nie jadam ryby w panierce;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak trzymaj. Smak jest super. Jak ryba tłusta to i na suchej patelni dojdzie/ Pozdrawiam.Dziekuję za odwiedziny

      Usuń
  6. Prosty przepis na pyszne danie :-) Fajne , grube fileciki Ci się trafiły i wyglądają mega apetycznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny/ Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Jak ta rybka z dodatkami wygląda apetycznie ! Czy ja dobrze widzę moją ulubioną kaszę jaglaną...?
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to także moja ulubiona kasza jaglana. Dziękuję Elu za odwiedziny. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Moim zdaniem rybę bez panierki można przygotować nie tylko w piekarniku, ale również na patelni z niewielką ilością oleju - skórka wtedy fajnie się przypiecze, nadając rybie wyjątkowego smaku. Jeśli lubisz łososia, zerknij na stronę https://mowisalmon.pl/, na której można znaleźć wiele ciekawych przepisów na tą rybę...

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj robię się głodny jak na to patrze

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.