środa, 4 marca 2015

Babeczki Murzynki super pulchne z mascarpone

Witam serdecznie. Jeśli szukacie dobrego przepisu na babeczki puszyste, wilgotne, rozpływające się w ustach, polecam mój sposób. Są pyszne a przygotowanie przyjemne i szybkie. Warto do zabawy zaprosić dzieci - z radością zetrą czekoladę...



Składniki na 12 sporych babeczek:

3 jaja
1,5 szklanki mąki uniwersalnej - około 220 g
200 g masła lub margaryny lub 175 g oleju np: słonecznikowego
0,5 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru lub ciut więcej, jesli lubicie słodszą wersję
200 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
50 g startej mocnej czekolady 60-70% kakao
2 łyżki z brzuszkiem kakao holenderskiego
100 g rodzynek (opcjonalnie)
2 płaskie łyżeczki sodki lub proszku do pieczenia
szczypta soli

Do dekorowania:  250 g mascarpone, 2 łyżki z małym brzuszkiem cukru pudru, ekstrakt z wanilli lub cukier wanilinowy, trochę startej czekolady lub kakao do posypania.



Przygotowanie




Suche składniki oprócz cukru - mąkę, kakao, starta czekolada, spulchniacz, sól - mieszam dokładnie.

Masło miksuję z cukrem na krem. Dodaję jajka i krótko miksuję. Dodaję jogurt i również krótko miksuję. Można dodać jaja pojedynczo, ale wierzcie mi, że to nie potrzebne przy muffinach. Im mniej miksujemy tym lepiej. Pojawią się grudki, które zaraz znikną po dodaniu suchych składników i krótkim ich miksowaniu do połączenia. Na koniec dodaję rodzynki, które godzinę wcześniej umyłam dobrze pod bieżącą wodą, spłukałam wrzątkiem, dobrze osączyłam na sicie i przemieszałam z niewielką ilością mąki. Tym razem mieszam łyżką tylko do połączenia i zaraz nakładam do wysmarowanych tłuszczem foremek, mniej więcej do ich 3/4 wysokości. 

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, i piekę do tzw. suchego patyczka około 25 minut (grzałka góra-dół).

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika

7 komentarzy:

  1. Babeczki wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż chce się porwać taką babeczkę, do herbatki będzie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam fajne. I rewelacyjny pomysł z filmikiem z wykonania

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne są! I na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. czy zamiast jogurtu mogę dodać mleko? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, byleby za długo nie mieszać składników. Pozdrawiam

      Usuń
  6. W przepisie podaje Pani,że miksuje się masło z cukrem. Jezeli zamiast mas£a uzywamy olej, to kiedy go dodajemy I co z cukrem? W ktorym momencie co z czym miksujemy albo mieszamy?? Prosze o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.