niedziela, 22 marca 2015

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się przepisem na pyszne pierożki. Wykorzystałam kawałek wołowiny z rosołu, resztkę warzyw i ugotowałam około 100 g suchej kaszy gryczanej. Wyszło mi ponad czterdzieści pierogów. Objętościowo kaszy i mięsa przyjęłam wagowo mniej więcej pół, na pół.






Składniki

 

ciasto pierogowe z 3 szklanek mąki polecam mój przepis

około 250 g wołowiny ugotowanej lub inne mięso gotowane lub duszone

jarzyny gotowane - u mnie marchewka i pietruszka

około 100 g kaszy gryczanej (użyłam niepalonej)

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 kromka chleba

kilka łyżek oleju do smażenia

sól, pieprz do smaku według uznania

1 łyżeczka suszonych przypraw ziołowych - tymianek, majeranek, zioła prowansalskie,pieprz ziołowy

mały pęczek natki świeżej lub suszonej



Przygotowanie pierogów


Przepis na FILMIE

Około 3/4 szklanki kaszy suchej (szklanka 250 ml) opłukuję pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem. Wrzucam kaszę do nieznacznie osolonej wrzącej wody w ilości półtorej szklanki. Gotuję krótko - pół minuty maks na małym ogniu. Zestawiam, owijam garnek z kaszą w ręcznik i wkładam na pół godziny pod koc. Kasza będzie idealna.  

Zarabiam ciasto pierogowe i odstawiam na pół godziny pod przykryciem. Zrobi się miękkie i elastyczne. 

W międzyczasie chleb zalewam zimna wodą. Podsmażam drobno pokrojoną posoloną lekko cebulę, do której dodaję pod koniec przyprawy i posiekany czosnek. Mieszam i zaraz zestawiam z palnika.

Mięso, jarzyny, namoczony odciśnięty chleb mielę w maszynie (kaszę, cebulę tez można zmielić, jeśli chcemy uzyskać gładki farsz). Dodaję do farszu podsmażoną cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, trochę suszonej natki z pietruszki i dokładnie mieszam. Jeśli farsz jest zbyt suchy w smaku, dodaję 2-3 łyżki oleju i mieszam.

Formuję pierogi - ciasto przerabiam krótko i dziele na 3 porcje - dwie pozostałe chowam pod przykryciem. Formuję długi wałek z ciasta o średnicy około 3 cm, dzielę na kawałki, kazdy o grubości około 2 cm, Spłaszczam i wałkuję na okrągłe lub od razu na owalne placuszki, by łatwiej zawijać farsz - podsypuję minimalnie mąką, żeby ciasto łatwo się sklejało a ciasto z mojego przepisu bardzo polecam - elastyczne i gładkie. Gotuję tą porcję pierogów na 3 razy, około pół minuty do minuty czasu, w dużym garnku, na niedużym ogniu, w wodzie osolonej z dodatkiem oleju. Za każdy razem wrzucam pierogi (około 15 szt) na wrzątek pojedynczo i zaraz mieszam, żeby nie przywarły do dna. Pierogi wyjmuje dużym sitem na raz - dzięki temu sa idealne i nierozgotowane.

Życzę smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika

12 komentarzy:

  1. Pierożki palce lizać, ale te na pierwszym zdjęciu wyglądają że były jeszcze na koniec po ugotowaniu raczej podsmażone, prawda ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak. Kiedy pierogi dobrze ostygną można je podsmażyć, ale świetne są też na gorąco po ugotowaniu z cebulką. Polecam!

      Usuń
  2. Weronika już byś mojego męża z kuchni nie wygoniła. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że nigdy jeszcze sama nie robiłam pierożków. Ale Twój farsz jest bardzo intrygujący.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Farsz z niepalona kaszą gryczaną jest super, tak jak z jęczmienną czy jaglaną. Polecam!!!

      Usuń
  4. Natrafiłam tutaj na przepis naleśnikowy, teraz czas na pierogi! :) Jak dotąd wersję z kaszą gryczaną jadłam w połączeniu z serem, na innym blogu podpatrzyłam kaszę+grzyby, a u Ciebie znowu odmiana: kasza i mięso. Czas zacząć lepić ciasto... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szanowna Pani,
    przepis na ugotowanie kaszy gryczanej to mistrzostwo świata. Powinna Pani dostać medal.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję!!!. Szkoda, że póżno odpowiadam, ale nie zawsze docierają do mnie wszystkie powiadomienia. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. To objętościowo czy wagowo pół na pół. (Jest drobna różnica np. 1 kg pierza i 1 kg ołowiu)
    marek.jurasz@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. akurat w tym przypadku mozna jak się komu podoba objętościowo, wagowo, czy też całkiem nie po równo

      Usuń
  7. przepis na ugotowanie kaszy gryczanej to mistrzostwo świata :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...