Składniki
0,5 kg schabu - około 5 kotletów
kilka łyżek bułki tartej (u mnie bułki idzie niewiele a mąkę pomijam, bo to dodatkowy pijak tłuszczu)
1 jajo
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki z małym brzuszkiem klarowanego masła
szczypta majeranku albo ziół prowansalskich
około 60 -70 ml wody (na każdy wsad na patelni)
sól, pieprz świeżo mielony do smaku
Przygotowanie
Umyte, osuszone mięso dzielę na kotlety. Rozbijam tradycyjnie na desce, układając mięso pomiędzy folie spożywcze.
Oprószam solą, pieprzem, niewielką ilością ziół i odstawiam na kilka minut
Jajo, musztardę, szczyptę soli, pieprzu, ziół roztrzepuję dokładnie
Zanurzam w sosie płaty schabu. Strząsam nadmiar i obtaczam w bułce, której nadmiar również strzepuję. Bułka bardzo dobrze przywiera, więc użycie dodatkowo mąki przed sosem to, jak dla mnie gruba przesada. Zostawiam obtoczone kotlety na kilka minut.
Smażę każdą stronę na płaskiej łyżce masła klarowanego tylko do zrumienienia. Pod koniec wlewam wodę i przewracam kotlety z jednej strony na drugą w krótkich odstępach czasu. Zaraz dosłownie, jak tylko woda wsiąknie w kotlety i częściowo odparuje zdejmuję je z patelni. Nie obawiajcie się kotlety nie kapią wodą. Przekonacie się, że będą bardzo smaczne i miękkie. Polecam!
Sprawdźcie koniecznie:
przepis na schabowe poduszki
pozostałe przepisy na schab
Sprawdźcie koniecznie:
przepis na schabowe poduszki
pozostałe przepisy na schab
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pozdrawiam Weronika
Nigdy nie obtaczam kotletów w mące. Masz rację sposób na zwartą panierkę to przed smażeniem kotlety obsuszyć.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizyte. Pozdrawiam
UsuńWieki nie jadłam schabowego. :)
OdpowiedzUsuńa czasami nie zaszkodzi. Polecam zwłaszcza według tego przepisu
UsuńNo ja muszę koniecznie to wypróbować!
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Polecam. Od czasu do czasu warto
UsuńSzczerze takiego podejscia do schaboszczaka jeszcze nie probowalam :) ale na pewno sprobuje, mysle ze juz jednak po Nowym Roku :) cos czuje, ze nie bede zawiedziona! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńRobię tak od dawna, nie tylko ze schaboszczakiem?, sa pyszne i bez grubej paniery z tłuszczem. Polecam. Pozdrawiam serdecznie
UsuńAleż pysznie wyglądają! Zrobię według Twojego przepisu jutro :)
OdpowiedzUsuńNamawiam na soczyste i lekkie kotlety. Pozdrawiam serdecznie
UsuńBardzo soczyście wyglądają
OdpowiedzUsuńWitam, Pani Weroniko
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do wypróbowania Pani przepisu, jednak zastanawia mnie następująca rzecz: Czy mięso nie przejdzie smakiem musztardy? Wiem, że to niewielka ilość, bo tylko 1 łyżeczka, ale mój domownik jest wybredny i stawia głównie na kuchnię tradycyjną, stąd pytanie, czy ta musztarda będzie wyczuwalna w smaku.