Składniki
karp o wadze około 1 kg
2-3 łyżki mąki pszennej (zużywam tylko jej niewielką część do obsypania)
6-8 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (ważne, żeby był dobrze filtrowany tzn niemętny, przejrzysty o barwie żółto-zielonkawej
sól i pieprz do przyprawienia ryby
Przygotowanie karpia
Oczyszczoną i pozbawioną szlamu i łusek rybę dokładnie myję (obcinam także wszystkie płetwy, które przeszkadzają na patelni, jak i przy jedzeniu).
Osuszoną rybę kroję na niegrube dzwonka. Solę i oprószam pieprzem. Zostawiam na jakiś czas karpia w spokoju na około 30 minut lub dłużej.
Zanurzam dzwonka w mące, ale strzepuję jej nadmiar, bo mąka szybko pali się na patelni, co powoduje ciemnienie oleju. Układam na rozgrzanym tłuszczu i smażę około 2-3 minuty z każdej strony na niedużym płomieniu.
Polecam także karpia w galarecie LINK i karpia w cieście na złoto LINK
Życzę moim Sympatycznym Czytelnikom bloga, Widzom na YT oraz Fanom na Facebooku
Radosnych, Rodzinnych i Smakowitych Świąt Bożego Narodzenia
Pozdrawiam WeronikaPolecam także karpia w galarecie LINK i karpia w cieście na złoto LINK
Tylko 3 minuty? To wystarczy?
OdpowiedzUsuńJak zauważyłaś dzwonka pokroiłam cienko, więc szybko dochodzą, co poznasz po tym, ze mięso bieleje. Nie trzeba też być takim akuratnym, bo może na Twojej kuchni będzie to 3,5 a może 4 minuty. Mięso musi zbieleć!
UsuńMoim zdaniem karp nie jest najsmaczniejszą rybą, a jednak Wigilia bez smaku karpia nie byłaby taka sama.
OdpowiedzUsuń