Składniki:
około 1 kg owoców (3/4 kg śliwek i szklanka czarnej porzeczki)
około pół kg mąki pszennej uniwersalnej
250 g masła lub margaryny
2 jaja
1 żółtko
około pół szklanki cukru
1 łyżka śmietany 12 lub 18%
szczypta soli
starta skórka z cytryny lub inny aromat
Przygotowanie
1. Mąkę i cukier mieszamy z solą na sucho
2. Dodajemy schłodzone, rozdrobnione masło, jajka, śmietanę i jak najkrócej wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem lub malakserem.
3. 1/3 z wyrobionego, zawiniętego w folię ciasta trafia do zamrażarki a 2/3 okrytego ciasta w folii,. wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
4. Ciasto po wyjęciu krótko przerabiamy i formujemy wałkowaniem kształt odpowiedni do formy (u mnie duża forma 23 cm x 39 cm). Ciasto układamy w formie, której niczym nie smarujemy i wylepiamy brzegi, dzięki którym owoce nie będą dotykać do blachy. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem, by nie brzuszydło się w piekarniku. Podpiekamy przez około 11-13 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół bez termoobiegu.
5. Przestudzone ciasto posypujemy cienką warstwą mąki lub smarujemy roztrzepanym białkiem, żeby spód nie nasiąkał owocowym nadzieniem.
6. Wykładamy umyte wydrążone śliwki (najlepiej wybierać śliwki smaczne z żółtym lub pomarańczowym miąższem) i rozsypujemy umyte, osączone porzeczki. Owoce posypujemy cukrem a na nie ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Pyszne letnie ciasto, bardzo je lubię :-)
OdpowiedzUsuńPolecam Małgosiu
Usuńrewelacja:)
OdpowiedzUsuńDziekuję Justynko
UsuńWlasnie mam zamiar upiec to ciasto,ale czy moge zamiast 1 kg sliwek zrobic pol na pol z malinami? i czy maliny moga byc zamrozone,czy tylko swieze ? z gory dziekuje za odpowiedz :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam z mrożonkami ciast, ale na pewno wiem, że takie owoce mają sporo wody. Trzeba by dobrze wysmarować podpieczony spód rozbełtanym białkiem, posypać mąką, żeby odizolować go od nadmiaru soku
Usuńwitam a czy proszku do pieczenia nie trzeba do tego ciasta?
OdpowiedzUsuńPrawdziwy kruszon nie potrzebuje spulchniaczy, ale mozesz sypnąć łyzeczkę proszku do pieczenia.
UsuńŚwiat by wrócił do normy, gdyby powywawalał ze sklepów polepszacze, przyspieszacze, sztuczne smaki. Wiekszość z nas dodaję proszek do pieczenia asekuracyjnie, z obawy, ze ciasto nie wyjdzie a ile razy wielu z nas upiekło z nim zakalec...
PIĘKNE CIASTO ……..I zapewnie niebiańsko smakuje
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Bardzo dobre ze śliwkami uwielbiam. Polecam. Dziękuję że zaglądasz do mnie. Pozdrawiam
UsuńMogą być wiśnie i truskawki.nie nam innych owoców a mam przeokrutna ochotę na takie cicho.🍩🍰
OdpowiedzUsuń