Składniki do ciasta truskawkowego
nie objęłam obiektywem białek |
około kilograma ładnych słodkich truskawek
5 jaj
3 szklanki mąki to jest około 0,5 kilograma (użyłam tortowej)
około 1/2 szklanki cukru do ciasta kruchego (lub nieco więcej)
1/2 szklanki drobnego cukru do masy bezowej, jeśli jaja duże, jeśli małe 1/3 szklanki cukru
25 dag masła lub sprawdzonej margaryny
1 budyń śmietankowy lub waniliowy lub łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 łyżka chudej śmietany
aromat do ciasta
szczypta soli
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
LINK do filmu
1. Umyte truskawki osączam dobrze na sicie.
2. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia
3. W osobnej misie krótko miksuję żółtka z cukrem. Dodaję do masy trochę startej skórki z cytryny, masło, śmietanę, szczyptę soli i bardzo krótko miksuję, tylko do połączenia składników. Nie ważne, że cukier się nie rozpuścił i masa niezbyt gładka, ciasto kruche nie lubi długiej obróbki. Dodaję mąkę, jak najmniej staram się dotykać rękoma ciasto i mieszam całość łyżką. Jeśli trzeba dodaję trochę mąki i bardzo krótko ręką wiąże składniki. Spłaszczam ciasto w misce. Wkładam do folii i do lodówki, przynajmniej na pół godziny.
4. Ciasto przerabiam krótko i wałkuję na kształt prostokąta, który pasuje do mojej formy (23 cm x 39 cm - pomiar od góry). Smaruję tylko spód formy (ciasto się lepiej trzyma, zachowując brzegi formy Ciasto nawijam delikatnie na wałek i przenoszę do formy. Formuje jeszcze tylko palcami jego brzegi. Widelcem nakłuwam dość gęsto i wstawiam na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (grzałka góra - dół, środkowa półka)
5. Wystudzone ciasto posypuję 1 łyżką mąki pszennej (przez sito), dzięki temu ciasto zachowa kruchość. Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Potem dodaję cukier w kilku porcjach, cały czas miksując na bezę. Zanim dodam budyń, układam szybko truskawki na cieście i posypuję je niewielką ilością cukru. Do bezy dosypuję budyń i (bardzo krótko) miksuję. Pokrywam owoce bezą (łyżką w masie bezowej można zrobić wzorki, by ciasto nie było zbyt równe) i wstawiam do piekarnika tym razem nagrzanego do 170 stopni C, grzałka góra-dół, środkowa półka na 20 minut (lub niżej, jeśli grzałka bardziej bierze na górze) na 20 minut. Potem obniżam temperaturę na 160 stopni C i piekę kolejne 15-20 minut. Po upieczeniu, przez kilka minut można zostawić ciasto w uchylonym piekarniku. Kiedy zobaczycie efekty, przekonacie się, że warto było...
Życzę udanych wypieków!
Pyszności. Uwielbiam takie ciasta , chociaż generalnie wolę mięsko niż słodkości :) Już od dawna podziwiam Twój blog i przepisy i filmy. Same smakołyki.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie, ja dopiero zaczynam blogowanie, może znajdziesz coś dla siebie :) Pozdrawiam :)
Dziękujęza miły komentarz. Na pewno Cię odwiedzę. Pozdrawiam
Usuńale bym zjadła taki kawałek:)
OdpowiedzUsuńProszę częstuj się. Pozdrawiam
UsuńSezon truskawkowy rozpoczęty, więc czas na ciasta truskawkowe, pysznie się prezentuje Twoje ciasto Weroniko :-)
OdpowiedzUsuńO mniam, ależ to musiało być dobre... :)
OdpowiedzUsuńMasz rację - musiało..., bo nie ma sladu nawet po okruszkach. Polecam i dziękuję, że zajrzałaś
UsuńSmacznie Ci wyszło.
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńTak wspaniale wygląda, że zjadłabym z monitorem :D Rewelacja !!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko. Polecam!!!
Usuńsezon truskawkowy to dobry czas na ciasta owocowe. Dziekuję za odwiedziny. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu popełnić jakieś truskawkowe ciasto, bo nie wytrzymam.
OdpowiedzUsuńKoniecznie!!! Chociaż raz. Polecam
UsuńWeronika cudna ta beza, normalnie nie mogę się na nią napatrzeć. Chyba dlatego że nie lubię takich gładkości . :))
OdpowiedzUsuńDziekuję Elu. Pozdrawiam
UsuńPyszniaście wygląda :) Uwielbiam ciasta z truskawkami, a bezową chmurkę jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńDziekuję Justynko. Polecam
UsuńPani Weroniko!!!
OdpowiedzUsuńUpieklam i wyszlo wspaniale a smakowalo jeszcze lepiej.
Podziwiam Pani gospodarnosc. Nic sie u Pani nie niszczy i znajdzie swoj uzytek w przepisie!!!!
To podoba mi sie u Pani najbardziej. Czarodziejka!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dziekuję bardzo za komplementy. Cieszę się, że przepis wypadł pomyślnie w wyglądzie i smaku. Pozdrawiam i zapraszam
Usuń30.06.2014R PANI WERONIKO ! TWOJE PRZEPISY SĄ SUPER ! CHĘTNIE Z NICH KORZYSTAM. POLUBIŁAM GOTOWANIE I PIECZENIE. PROSZĘ O PRZEPISY - DIETA- WĄTROBA I TRZUSTKA. POZDRAWIAM. MARIA.
OdpowiedzUsuńTo prawda że przepyszne sa te przepisy,jeden lepszy od drugiego……rewelacja
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Witam pani Weroniko, czy mogę użyć to tego ciasta mrożonych truslawek???
OdpowiedzUsuńTruskawki mrożone oddadzą sporo płynu. Dobry efekt daje posmarowanie podpieczonego ciasta lekko roztrzepanym białkiem
UsuńPani Weroniko dołączam do grona Pani fanów! Dzięki Pani non stop robię biszkopty :) Mam pytanie, czy to ciasto musi być przechowywane w lodówce?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie
UsuńMozna przechować biszkopt dzień dwa w lodówce i powinien być w pojemniku, zeby nie przeszedł jej zapachem/ ja przechowuję najdłużej dzień w ciemnym chłodnym pomieszczeniu bez przykrywania. Tort z kremem nasączony ponczem z dodatkiem alkoholu może postać nawet tydzień. Ostatni kawałek jest przepyszny o ile trzymamy tort w lodówce w pojemniku, żeby nie zmienił smaku.
Pani Weroniko przepisy są super 👌 dołączyłam do pani fanów. Zaczęłam więcej piec i smakuje super. Nie wiem dlaczego nie wychodzi mi beza na cieście nie jest sztywna i chrupiąca
OdpowiedzUsuńPani Weroniko przepisy są super 👌 dołączyłam do pani fanów. Zaczęłam więcej piec i smakuje super. Nie wiem dlaczego nie wychodzi mi beza na cieście nie jest sztywna i chrupiąca
OdpowiedzUsuńReguły mówią, żeby bezę dopiekać poniżej 160 stopni C a proszę zapiec w 175 stopniach C lub dodać do bezy więcej cukru pudru niż ja daję i piec w 160
UsuńPani Weroniko przepisy są super. Dołączyłam do pani fanów. Zaczęłam więcej piec. Ciasta wychodzą mi pyszne tylko mam problem z bezą nie wychodzi po upieczeniu chrupiąca
OdpowiedzUsuńDziękuję spróbuję jeszcze raz. Dziękuję za radę
OdpowiedzUsuńDziękuję spróbuję jeszcze raz. Dziękuję za radę
OdpowiedzUsuńPani Weroniko upiekłam to ciasto z truskawkami i jeżynami pod bezową chmurką wyszło wyśmienite,puszyste z chrupiącą bezą rozpływające się w ustach. Skorzystamy z następnych przepisów
OdpowiedzUsuńPani Weroniko upiekłam to ciasto z truskawkami i jeżynami pod bezową chmurką wyszło wyśmienite,puszyste z chrupiącą bezą rozpływające się w ustach. Skorzystamy z następnych przepisów
OdpowiedzUsuńWłasnie pieke to ciasto,myslę ze będzie smaczne.Bardzo często korzystam z twoich przepisow.Ja zrobilam blachę ciasta pół na pół z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńWitam. Dziękuję za wizytę i ciekawa jestem jak wyszło. Pozdrawiam serdecznie
Usuń