piątek, 23 maja 2014

Ciasto kruche z truskawkami pod bezową chmurką

Truskawkowe lato prawie już się zaczęło. Świeże aromatyczne owoce zbyt krótko są pod ręką, by sobie ich żałować. Najzdrowsze są na surowo i w deserach, ale w ciastach, od czasu do czasu, po prostu sama rozkosz. Polecam!!!


Składniki do ciasta truskawkowego


nie objęłam obiektywem białek


około kilograma ładnych słodkich truskawek

5 jaj 

3 szklanki mąki to jest około 0,5 kilograma (użyłam tortowej)

około 1/2 szklanki cukru do ciasta kruchego (lub nieco więcej)
1/2 szklanki drobnego cukru do masy bezowej, jeśli jaja duże, jeśli małe 1/3 szklanki cukru

25 dag masła lub sprawdzonej margaryny

1 budyń śmietankowy lub waniliowy lub łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej

1 łyżka chudej śmietany

aromat do ciasta

szczypta soli

1-2 łyżeczki proszku do pieczenia





Przygotowanie

LINK do filmu


1. Umyte truskawki osączam dobrze na sicie.

2. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia

3. W osobnej misie krótko miksuję żółtka z cukrem. Dodaję do masy trochę startej skórki z cytryny, masło, śmietanę, szczyptę soli i bardzo krótko miksuję, tylko do połączenia składników. Nie ważne, że cukier się nie rozpuścił i masa niezbyt gładka, ciasto kruche nie lubi długiej obróbki. Dodaję mąkę, jak najmniej staram się dotykać rękoma ciasto i mieszam całość łyżką. Jeśli trzeba dodaję trochę mąki i bardzo krótko ręką wiąże składniki. Spłaszczam ciasto w misce. Wkładam do folii i do lodówki, przynajmniej na pół godziny.

4. Ciasto przerabiam krótko i wałkuję na kształt prostokąta, który pasuje do mojej formy (23 cm x 39 cm - pomiar od góry). Smaruję tylko spód formy (ciasto się lepiej trzyma, zachowując brzegi formy Ciasto nawijam delikatnie na wałek i przenoszę do formy. Formuje jeszcze tylko palcami jego brzegi. Widelcem nakłuwam dość gęsto i wstawiam na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (grzałka góra - dół, środkowa półka)


5. Wystudzone ciasto posypuję 1 łyżką mąki pszennej (przez sito), dzięki temu ciasto zachowa kruchość. Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Potem dodaję cukier w kilku porcjach, cały czas miksując na bezę. Zanim dodam budyń, układam szybko truskawki na cieście i posypuję je niewielką ilością cukru. Do bezy dosypuję budyń i (bardzo krótko) miksuję. Pokrywam owoce bezą (łyżką w masie bezowej można zrobić wzorki, by ciasto nie było zbyt równe) i wstawiam do piekarnika tym razem nagrzanego do 170 stopni C, grzałka góra-dół, środkowa półka na 20 minut (lub niżej, jeśli grzałka bardziej bierze na górze) na 20 minut. Potem obniżam temperaturę na 160 stopni C i piekę kolejne 15-20 minut. Po upieczeniu, przez kilka minut można zostawić ciasto w uchylonym piekarniku. Kiedy zobaczycie efekty, przekonacie się, że warto było...

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

36 komentarzy:

  1. Pyszności. Uwielbiam takie ciasta , chociaż generalnie wolę mięsko niż słodkości :) Już od dawna podziwiam Twój blog i przepisy i filmy. Same smakołyki.
    Zapraszam do siebie, ja dopiero zaczynam blogowanie, może znajdziesz coś dla siebie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujęza miły komentarz. Na pewno Cię odwiedzę. Pozdrawiam

      Usuń
  2. ale bym zjadła taki kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon truskawkowy rozpoczęty, więc czas na ciasta truskawkowe, pysznie się prezentuje Twoje ciasto Weroniko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, ależ to musiało być dobre... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację - musiało..., bo nie ma sladu nawet po okruszkach. Polecam i dziękuję, że zajrzałaś

      Usuń
  5. Tak wspaniale wygląda, że zjadłabym z monitorem :D Rewelacja !!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. sezon truskawkowy to dobry czas na ciasta owocowe. Dziekuję za odwiedziny. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę w końcu popełnić jakieś truskawkowe ciasto, bo nie wytrzymam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Weronika cudna ta beza, normalnie nie mogę się na nią napatrzeć. Chyba dlatego że nie lubię takich gładkości . :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszniaście wygląda :) Uwielbiam ciasta z truskawkami, a bezową chmurkę jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pani Weroniko!!!

    Upieklam i wyszlo wspaniale a smakowalo jeszcze lepiej.
    Podziwiam Pani gospodarnosc. Nic sie u Pani nie niszczy i znajdzie swoj uzytek w przepisie!!!!
    To podoba mi sie u Pani najbardziej. Czarodziejka!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję bardzo za komplementy. Cieszę się, że przepis wypadł pomyślnie w wyglądzie i smaku. Pozdrawiam i zapraszam

      Usuń
  11. 30.06.2014R PANI WERONIKO ! TWOJE PRZEPISY SĄ SUPER ! CHĘTNIE Z NICH KORZYSTAM. POLUBIŁAM GOTOWANIE I PIECZENIE. PROSZĘ O PRZEPISY - DIETA- WĄTROBA I TRZUSTKA. POZDRAWIAM. MARIA.

    OdpowiedzUsuń
  12. To prawda że przepyszne sa te przepisy,jeden lepszy od drugiego……rewelacja
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam pani Weroniko, czy mogę użyć to tego ciasta mrożonych truslawek???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawki mrożone oddadzą sporo płynu. Dobry efekt daje posmarowanie podpieczonego ciasta lekko roztrzepanym białkiem

      Usuń
  14. Pani Weroniko dołączam do grona Pani fanów! Dzięki Pani non stop robię biszkopty :) Mam pytanie, czy to ciasto musi być przechowywane w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie
      Mozna przechować biszkopt dzień dwa w lodówce i powinien być w pojemniku, zeby nie przeszedł jej zapachem/ ja przechowuję najdłużej dzień w ciemnym chłodnym pomieszczeniu bez przykrywania. Tort z kremem nasączony ponczem z dodatkiem alkoholu może postać nawet tydzień. Ostatni kawałek jest przepyszny o ile trzymamy tort w lodówce w pojemniku, żeby nie zmienił smaku.

      Usuń
  15. Pani Weroniko przepisy są super 👌 dołączyłam do pani fanów. Zaczęłam więcej piec i smakuje super. Nie wiem dlaczego nie wychodzi mi beza na cieście nie jest sztywna i chrupiąca

    OdpowiedzUsuń
  16. Pani Weroniko przepisy są super 👌 dołączyłam do pani fanów. Zaczęłam więcej piec i smakuje super. Nie wiem dlaczego nie wychodzi mi beza na cieście nie jest sztywna i chrupiąca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reguły mówią, żeby bezę dopiekać poniżej 160 stopni C a proszę zapiec w 175 stopniach C lub dodać do bezy więcej cukru pudru niż ja daję i piec w 160

      Usuń
  17. Pani Weroniko przepisy są super. Dołączyłam do pani fanów. Zaczęłam więcej piec. Ciasta wychodzą mi pyszne tylko mam problem z bezą nie wychodzi po upieczeniu chrupiąca

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję spróbuję jeszcze raz. Dziękuję za radę

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję spróbuję jeszcze raz. Dziękuję za radę

    OdpowiedzUsuń
  20. Pani Weroniko upiekłam to ciasto z truskawkami i jeżynami pod bezową chmurką wyszło wyśmienite,puszyste z chrupiącą bezą rozpływające się w ustach. Skorzystamy z następnych przepisów

    OdpowiedzUsuń
  21. Pani Weroniko upiekłam to ciasto z truskawkami i jeżynami pod bezową chmurką wyszło wyśmienite,puszyste z chrupiącą bezą rozpływające się w ustach. Skorzystamy z następnych przepisów

    OdpowiedzUsuń
  22. Własnie pieke to ciasto,myslę ze będzie smaczne.Bardzo często korzystam z twoich przepisow.Ja zrobilam blachę ciasta pół na pół z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Dziękuję za wizytę i ciekawa jestem jak wyszło. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...