wtorek, 10 grudnia 2013

Wigilijny barszczyk czerwony z uszkami

W. Domogród

Witam Kochani. Łącznie z uszkami, które opisałam przed chwilą w przedostatnim poście,   chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na przygotowanie pysznego czerwonego barszczu.

Składniki


warzywa jak do rosołu (2 marchewki, dwie pietruszki, pół selera, por, nieduża cebulka, po szczypcie - ziół prowansalskich, soli, pieprzu )

cukier (oj trochę słodzę - nie lubię barszczyku na słono a każdy niech zrobi po swojemu)

około 2,5 litra wody

2 średnie buraki czerwone

250 ml domowego barszczu lub sprawdzony kupny




Przygotowanie



1. Gotuję warzywa, doprawiam rosół, jeśli postny to tylko na warzywach. Kiedy zmiękną warzywa można je wyjąć i zrobić z nich na przykład sałatkę tradycyjną. Na kilka minut przed końcem do wywaru dodaje pokrojone w plastry umyte świeże buraki i wstępnie przyprawiam solą i cukrem. Na małym ogniu podgrzewam kilka chwil (one wcale nie mają się gotować, chodzi o to, żeby dały piękny głęboki czerwony kolor). Dodaję barszcz, który przygotowałam około 1,5 tygodnia temu (barszcz dosyć szybko się robi - zapraszam na przepis). Można dodać kupnego barszczu z koncentratu), ale jak dla mnie, czy to domowy , czy kupny, nie wystarczy do barszczyku, więc zawsze, dodaję świeżych buraczków. Przyprawiam w międzyczasie i dodaję przez sito, przetartą cebulkę podsmażoną na oleju z ziołami prowansalskimi. Po dosłownie 1-2 minucie gotowania przecedzam wszystko i gotowe. Barszczyk jest przepyszny. Bardzo polecam!
Smacznego!!!

W nadchodzące Święta Życzę Wszystkim tylko pysznych i lekkich dań a przede wszystkim RADOSNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA

5 komentarzy:

  1. Ale narobiłaś mi smaku na taki barszczyk

    OdpowiedzUsuń
  2. domowy barszczyk jest najlepszy, dziś również u mnie gości :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz się ma ochotę taki barszczyk zjeść, a niedługo już święta :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.