wtorek, 26 listopada 2013

Śledzie pod pyszną jarzynową kołderką

Witam Was cieplutko w zimny listopadowy wtorek. Ostatnio robiłam sałatkę śledzie pod szubą.

W. Domogród


Zainspirowała mnie do tego opowieść sympatycznej subskrybentki o tym, jak podróżując po uroczych miejscach wschodniej Polski, miała wraz z mamą, przyjemność spróbowania tego specjału, który bardzo im zasmakował. Zmieniłam nieco sposób przygotowania, ale mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Mnie i domowników zachwyciła smakiem i jest w planie na świąteczny stół.

Składniki



5-6 płatów śledzi matias

350 ml majonezu (można go rozprowadzić śmietaną, żeby był rzadszy)

3 średnie buraki ugotowane w mundurkach

3-4 średnie ugotowane ziemniaki w mundurkach

3 -4 średnie marchewki obrane i ugotowane

3 ugotowane jaja

1 średnia czerwona cebula

sok z jednej cytryny lub szklanka mleka

3-4 łyżki oleju






Przygotowanie



1. Śledzie moczymy przynajmniej kilka godzin. Kroimy w kostkę lub w paseczki. Odlewamy wodę i zalewamy sokiem z cytryny lub mlekiem (uwielbiam rybę z sokiem z cytryny, bo ryba jest bielutka, smaczna i konkretna w smaku, ale jeśli lubicie macerowane ryby w mleku to polecam tą drugą metodę - najważniejsze, by śledź nie był słony) i odstawiamy rybki na minimum pół godziny.

2. Ścieramy na tarce (użyłam grubszych oczek) warzywa i jajka (na wschodzie Polski jajka do tej sałatki często oddziela się od żółtek i osobno ściera - różnie to wygląda w wielu przepisach) do osobnych naczyń. 



3. Spód naczynia smarujemy niewielką ilością majonezu. Układamy ziemniaki mniej więcej równiutko. Można je osolić niewielką szczyptą. Układamy na nich śledzie osączone z zalewy i wymieszane z pokrojoną cebulką (wcześniej posiekaną cebulkę marynowałam w odrobinie soli, cukru i oleju) i pozostałym olejem. Warstwę śledzi pokrywamy cieniutko majonezem.

4. Układamy warstwę marchewki i smarujemy cieniutko majonezem.

5. Układamy warstwę buraków, które ja nieco posoliłam po wierzchu. Smarujemy nieco grubiej majonezem.

6. Wierzch posypujemy startym jajkami. Sałatka gotowa....


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

4 komentarze:

  1. Zapraszam na konkurs:) Czekają ciekawe nagrody http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie w domu zawsze na święta jest taka sałatka, tylko bez buraków i trochę inaczej ułożona, uwielbiam ją :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj z buraczkami, bo te bez buraczków też często robię, ale z nimi to coś niesamowitego. Pozdrawiam cieplutko...

      Usuń
  3. Ja to śledzie wolę w śmietanie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.