Składniki
około 300 gram pokrojonego, jak na gulasz mięsa drobiowego
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka z brzuszkiem musztardy chrzanowej
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki śmietany 12%
1 mały pęczek cebulki ze szczypiorkiem
trochę natki z pietruszki (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
kilka kropel miodu lub szczypta cukru
szczypta ziół np: prowansalskich lub inne wg uznania
1 łyżka tłuszczu do podsmażenia mięsa
szczypta soli
Składniki marynaty do mięsa
1-2 łyżki octu owocowego lub winnego
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
Mięso posypuję szczyptą soli i pieprzu, polewam octem i mieszam (do takiej marynaty można też dodać kilka kropel oleju, ale wtedy, kiedy mięso ma czas dłużej się marynować). Odstawiamy przynajmniej na 10-15 minut, choć dobrze to zrobić wcześniej, bo lepiej skruszeje. Nie ma jednak obawy, dobre i kilkanaście minut, by można cieszyć się pysznym daniem.
W rondlu rozgrzewam tłuszcz i dodaje mięso. Kiedy zbieleje, najwyżej delikatnie się zrumieni, dodaję do niego na czubeczku łyżeczki miód, sos sojowy, czosnek i zioła. Chwilę podsmażam, by nie przypalić czosnku, posypuję mąką na sucho, mieszam dokładnie i podlewam niedużą ilością wody. Mieszam do jednolitej papki i dodaję jeszcze ciut wody. Duszę pod przykryciem kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaję musztardę wymieszaną ze śmietaną i dolewam wody, jeśli sos jest zbyt gęsty. Na pół minuty przed końcem dodaję posiekany szczypior (te białe części) a na koniec pozostały szczypiorek i trochę natki z pietruszki i świeżo zmielonego pieprzu. Mieszam, próbuję i koryguję smak. Zestawiam z ognia i gotowe. Podaję ze świeżym ryżem na sypko i surówką z kiszonej kapusty. Pychota!!!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
W rondlu rozgrzewam tłuszcz i dodaje mięso. Kiedy zbieleje, najwyżej delikatnie się zrumieni, dodaję do niego na czubeczku łyżeczki miód, sos sojowy, czosnek i zioła. Chwilę podsmażam, by nie przypalić czosnku, posypuję mąką na sucho, mieszam dokładnie i podlewam niedużą ilością wody. Mieszam do jednolitej papki i dodaję jeszcze ciut wody. Duszę pod przykryciem kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaję musztardę wymieszaną ze śmietaną i dolewam wody, jeśli sos jest zbyt gęsty. Na pół minuty przed końcem dodaję posiekany szczypior (te białe części) a na koniec pozostały szczypiorek i trochę natki z pietruszki i świeżo zmielonego pieprzu. Mieszam, próbuję i koryguję smak. Zestawiam z ognia i gotowe. Podaję ze świeżym ryżem na sypko i surówką z kiszonej kapusty. Pychota!!!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Na pewno kiedyś skorzystam :))
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Polecam! Pozdrawiam
UsuńJestem pod wrazeniem tego bloga,wszystko jest tak smacznie skomponowane ze az chce sie gotowac.Tutaj sa prawdziwe rarytasy np.te ziemniaczki.Dziekuje p.bardzo ide ogladac dalej ...bye..bye
OdpowiedzUsuńWitaj!
Usuńbardzo dziekuję za sympatyczną wizytę. Zapraszam kiedy tylko ochota i czas. Pozdrawiam serdecznie