Składniki
150-200 gram dobrego makaronu
250-300 ml mleka
20 dag białego półtłustego twarogu
2 żółtka
2 łyżki chudej świeżej śmietany 12% lub jogurtu
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru pudru
owoce z przetworów lub świeże w sezonie
szczypta soli do gotowania makaronu
Przygotowanie
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie około 3 minut lub według przepisu na opakowaniu. Na rynku nie brak lichych makaronów, które już po minucie rozpadają się na brzydką pulpę. Kiedy gotuje się makaron, żółtka bełtamy z niewielką ilością mleka do jednolitej konsystencji i dodajemy część, dosłownie kilka łyżek z pozostałego mleka, które właśnie zagotowało się w rondlu i mieszamy. Dolewamy jeszcze, jakąś połowę z gotowanej ilości, mieszamy i dodajemy do rondla. Ponownie ustawiamy na ogniu, tym razem na malutkim płomieniu i podgrzewamy, cały czas mieszając. W podobny sposób przygotowuje się krem angielski, choć mnie zależało, by uzyskać gęstość sosu, jak mówię na filmie rzadkiego kiślu. Kiedy poczujemy, że masa jest właśnie taka, natychmiast zestawiamy z ognia. Już teraz możemy dodać pokrojony w kostkę biały ser (twaróg) - można też dodać twarogową papkę i rozprowadzić z mleczno-żółtkowym sosie. Odcedzony makaron, nie płuczemy wodą a od razu polewamy sosem z serem i dekorujemy kilkoma kleksami śmietanki wymieszanej z cukrem pudrem i owocami (u mnie były to borówki z domowych przetworów)
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
makaron z serem, wspomnień czar!
OdpowiedzUsuń