Trzeba po prostu spróbować...
Poziom trudności w przygotowaniu jest trochę wyższy od bardzo smacznego szybkiego ciasta ze śliwkami, ale kiedy przychodzi czas degustowania, zapomina się o ewentualnych kłopotach, przy jego przygotowaniu.
400 gram jogurtu naturalnego
200 gram śmietany 12%
1 cała galaretka plus 1 łyżka galaretki z drugiego opakowania (użyłam truskawkowej, bo zamiast wody do rozpuszczenia galaretki dodałam około 150 ml soku z truskawek
Składniki na poncz
0,5 szklanki zimnej przegotowanej wody
sok z połowy cytryny
1-2 łyżki alkoholu (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru pudru
Oprócz wyżej wymienionych składników w roli głównej występują: biszkopt i śliwki. Zobacz czy warto jeść śliwki LINK. Wystarczy ich kilkanaście sztuk i 1 kopiasta łyżka galaretki lub 2 łyżeczki żelatyny oraz 2-3 łyżki cukru do karmelizacji.
Bazą dla mojego tortu jest biszkopt tylko z trzech dużych jaj, ale można przygotować większą porcję - idealny biszkopt z pięciu jaj
1. Umyte i obsuszone śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w ósemki lub czwórki. Do rondla wlewamy około 50 ml wody, która będzie krążyć po jego obrzeżach, nie dopuszczając do przypalania cukru na bokach. Cukier sypiemy centralnie i czekamy chwilę obserwując, jak pomału topnieje na średnim ogniu. Wystarczy, jak tylko zacznie się robić jasno bursztynowy i natychmiast dodajemy śliwki. Smażymy śliwki do momentu aż uzyskają piękny odcień, zanim się jednak rozpadną. Na minutę przed końcem, na wyłączonym palniku, dosypujemy galaretkę lub żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia składników. W razie potrzeby możemy podgrzać, ale nie można już wtedy, masy śliwkowej gotować. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Galaretkę truskawkową (zawartość jednej torebki plus jedna łyżka z drugiej torebki lub około 4 łyżeczek żelatyny, zalewamy sokiem i wstawiamy do rondelka z gorącą wodą do rozpuszczenia.
3. Miksujemy jogurt i śmietanę minimum 3 minuty, by masę dobrze napowietrzyć, dzięki temu uzyskujemy strukturę pianki. Pod koniec wlewamy kilka łyżek masy do rozpuszczonej w soku galaretki i szybciutko mieszamy. Wlewamy do misy z jogurtem i wszystko dokładnie miksujemy już tylko chwilę. Masę owocowo-jogurtową wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka minut (trzeba tego pilnować, by masa nie zgęstniała za bardzo, inaczej nie da się z nią pracować).
4. Pokrywamy warstwą masy jogurtowej spodni, nasączony płat a na niej układamy również zgęstniałą masę śliwkową z widocznymi w całości, częściami śliwek.
5. Biszkopt dzielimy na dwa płaty. Nasączamy. Możemy tort przygotowywać w tortownicy, w której piekliśmy biszkopt, rezygnując ze smarowania masą jogurtową boków, zachowując jednocześnie piękny wygląd owoców, puszystego biszkoptu i owocowo-jogurtowej masy.
6. Układam drugi płat. Można go nasączyć teraz lub zrobić to wcześniej, ale wówczas trzeba ostrożnie przenieść go na tort.
7. Pokrywam całe ciasto masą jogurtową i obsypuje startą czekoladą. Dekoracja to już indywidualna sprawa, ale nuta czekolady z bogactwem owocowego smaku, delikatnie dopełnia całość.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Zapraszam także na :
ciasto śliwkowe na biszkopcie pod budyniem i kruszonką.
a dla zapracowanych sprawdzone i super pyszne placuszki ze sliwkami
szybkosciowy jabłecznik z czekoladową kruszonką
przepis na idealne powidła nie tylko do kanapek
Składniki na poncz
0,5 szklanki zimnej przegotowanej wody
sok z połowy cytryny
1-2 łyżki alkoholu (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru pudru
Oprócz wyżej wymienionych składników w roli głównej występują: biszkopt i śliwki. Zobacz czy warto jeść śliwki LINK. Wystarczy ich kilkanaście sztuk i 1 kopiasta łyżka galaretki lub 2 łyżeczki żelatyny oraz 2-3 łyżki cukru do karmelizacji.
Sposób przygotowania tortu jogurtowego ze śliwkami
Bazą dla mojego tortu jest biszkopt tylko z trzech dużych jaj, ale można przygotować większą porcję - idealny biszkopt z pięciu jaj
1. Umyte i obsuszone śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w ósemki lub czwórki. Do rondla wlewamy około 50 ml wody, która będzie krążyć po jego obrzeżach, nie dopuszczając do przypalania cukru na bokach. Cukier sypiemy centralnie i czekamy chwilę obserwując, jak pomału topnieje na średnim ogniu. Wystarczy, jak tylko zacznie się robić jasno bursztynowy i natychmiast dodajemy śliwki. Smażymy śliwki do momentu aż uzyskają piękny odcień, zanim się jednak rozpadną. Na minutę przed końcem, na wyłączonym palniku, dosypujemy galaretkę lub żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia składników. W razie potrzeby możemy podgrzać, ale nie można już wtedy, masy śliwkowej gotować. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Galaretkę truskawkową (zawartość jednej torebki plus jedna łyżka z drugiej torebki lub około 4 łyżeczek żelatyny, zalewamy sokiem i wstawiamy do rondelka z gorącą wodą do rozpuszczenia.
3. Miksujemy jogurt i śmietanę minimum 3 minuty, by masę dobrze napowietrzyć, dzięki temu uzyskujemy strukturę pianki. Pod koniec wlewamy kilka łyżek masy do rozpuszczonej w soku galaretki i szybciutko mieszamy. Wlewamy do misy z jogurtem i wszystko dokładnie miksujemy już tylko chwilę. Masę owocowo-jogurtową wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka minut (trzeba tego pilnować, by masa nie zgęstniała za bardzo, inaczej nie da się z nią pracować).
4. Pokrywamy warstwą masy jogurtowej spodni, nasączony płat a na niej układamy również zgęstniałą masę śliwkową z widocznymi w całości, częściami śliwek.
5. Biszkopt dzielimy na dwa płaty. Nasączamy. Możemy tort przygotowywać w tortownicy, w której piekliśmy biszkopt, rezygnując ze smarowania masą jogurtową boków, zachowując jednocześnie piękny wygląd owoców, puszystego biszkoptu i owocowo-jogurtowej masy.
6. Układam drugi płat. Można go nasączyć teraz lub zrobić to wcześniej, ale wówczas trzeba ostrożnie przenieść go na tort.
7. Pokrywam całe ciasto masą jogurtową i obsypuje startą czekoladą. Dekoracja to już indywidualna sprawa, ale nuta czekolady z bogactwem owocowego smaku, delikatnie dopełnia całość.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Zapraszam także na :
ciasto śliwkowe na biszkopcie pod budyniem i kruszonką.
a dla zapracowanych sprawdzone i super pyszne placuszki ze sliwkami
szybkosciowy jabłecznik z czekoladową kruszonką
przepis na idealne powidła nie tylko do kanapek
Wygląda świetnie!:)
OdpowiedzUsuńMusiał wybornie smakować ;)
OdpowiedzUsuńPierwsze co się rzuca w oczy to...świetna kolorystyka. A że wygląda pięknie tak samo musi smakować.
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuń