poniedziałek, 30 września 2013

Śledzie w oleju szybko pysznie i zdrowo


Wśród modnych przepisów na śledzie pod kołderką, warto znaleźć miejsce na stole dla tradycyjnych śledzi  -w oleju - konkretne danie, bogate w nienasycone kwasy NNKT, białko i witaminy.

W. Domogród

W prostocie takich posiłków jest mnóstwo smaku i znaczna oszczędność czasu przy ich przygotowaniu. Słowem: same zalety.


Składniki


W. Domogród
5-6 wymoczonych płatów śledziowych matias

kilka łyżek soku z cytryny

pół szklanki oleju z pierwszego tłoczenia lub dobrej jakości oliwy z oliwek

1 mała sałatkowa cebulka (biała lub czerwona)

mały pęczek szczypiorku

1 łyżeczka cukru trzcinowego

szczypta soli i pieprzu





Przygotowanie sałatki śledziowej 





1. Płaty śledziowe moczę z reguły przez noc, około 12 godzin. Tym razem przeholowałam i ryby były niedosolone, ale uwzględniłam to przy doprawianiu sosu z oleju, cebulki i szczypiorku.

2. Wymoczone i odsączone śledzie  kąpie w soku z cytryny, który nie tylko poprawia smak ryby, ale rozjaśnia ich mięso. O ile śledzie są świeże, mięso jest ścisłe i bielutkie, co sprawia, że sałatka wygląda bardzo apetycznie. W marynacie z soku cytrynowego przetrzymuje ryby około 2 godzin. Po tym czasie odlewam nadmiar płynu.

3. Przygotowuje dresing do sałatki. Przyprawiam cebulę, uzależniając to od zasolenia śledzi. Jeśli moczyliście ryby bardzo krótko, lepiej nie solić dodatków. Dodaje cukier, szczypiorek, mieszam i odstawiam na chwilkę, by warzywa puściły sok. Łącze z olejem i wlewam do śledzi. Ponownie mieszam i gotowe. Chciałam tą sałatkę udekorować cytryną, ale niecierpliwy i głodny małżonek, uznał to za zbytek, więc obyło się, jak to się mówi bez owych ceregieli. Mimo wszystko polecam, bo nic tak dobrze nie pasuje do ryby, jak cytryna.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

5 komentarzy:

  1. A ja do śledzi daję zawsze olej rzepakowy - oliwa jest moim zdaniem gorzka, a olej nie ma smaku. No i nie wspomnę już o tym, że ma więcej omega-3 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwa dobra nie jest gorzka. Oliwy się nie próbuje, bo pierwsze odczucie jest właśnie takie... Kiedy ją dodasz do sałatki robi się pyszna i łagodna. Mam na myśli oliwę dobrej jakości. Kiedyś miałam podobne zdanie, ale jej dobroczynne działanie, zwłaszcza dla kobiety jest dla mnie bezcenne a smak idealny. Olej rzepakowy tłoczony na zimno.-uwielbiam go. Moja mama robiła w nim śledzie. Jeszcze nie kupiłam w tym roku, ale sałatka z nim ukażę się wkrótce. Jest tylko małe ale, nie polecam na nim smażenia czegokolwiek, chyba że bardzo króciutko, bo wszystko co w nim dobre zostanie zabite. Kwasy omega 3 i 6 znikają już po podgrzaniu do sześćdziesięciu stopni C. Dzięki za komentarz.

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.