poniedziałek, 23 września 2013

Jak zrobić niskokaloryczny tort z owocową pianką

Biszkopt to łatwe ciasto, o ile pod koniec jego przygotowania, delikatnie, najlepiej dużą łyżką, wymieszamy przesianą mąkę z ubitą masą jajeczną.

W. Domogród

Agresywne miksowanie robotem pozbawia go pęcherzyków powietrza i ciasto robi się po upieczeniu, jak gumowaty placek.

Składniki


biszkopt z 4 lub 5 jaj. Polecam mój sprawdzony przepis na puszysty biszkopt LINK
400 gram jogurtu naturalnego
250 gram śmietany kremówki
150 ml sosu owocowego (najlepiej z aromatycznych owoców, jak maliny, czy truskawki)
1 łyżka cukru pudru z małą górką
4 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny
50 gram migdałów


Poncz


3/4 szklanki zimnej przegotowanej wody
sok z połowy cytryny
2 łyżki spirytusu lub innego alkoholu (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru pudru
oraz polewa - super shine LINK - polecam!!!

Przygotowanie tortu z masą malinową z polewą i migdałami




1. Do rondelka z ciepłą wodą wstawiamy szklankę z żelatyną, zalaną sosem malinowym (może to być sok lub przecier z owoców zrobiony na świeżo, czy z mrożonki). Tuż przed przygotowaniem ciasta podgrzewamy tylko tyle, nie gotując, by żelatyna rozpuściła się całkowicie. Podczas łączenia z masą jogurtowo-śmietanową powinna być ciepła, ale nie gorąca.



2. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa płaty i nasączamy ten, który ma być spodem (na spód najlepiej użyć odwrócony płat z wierzchu biszkoptu , tworząc masywną podstawę tortu). Tort możemy przygotować w tortownicy, bo jest to zdecydowanie łatwiejsza metoda i równie efektowna.

W. Domogród3. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy (używam 30 procentowej, bo w przeciwieństwie do 36%, nie zamienia się tak szybko w masło). W drugim naczyniu ubijamy zimny jogurt, choć nie da go się ubić tak, jak śmietany, na sztywno, ale ubijając około 3 minut, daje się go porządnie napowietrzyć, by w ogólnym efekcie powstała pyszna pianka. Łącze obie masy, dodaje cukier puder i króciutko miksuje. Masy z samej śmietany są smaczne, ale niestety mdłe i zbyt ciężkie a z jogurtem bardzo przyjemne w smaku i idealne na kwaśność. Do szklanki z ciepłą rozpuszczoną żelatyną w soku, dodaje kilka łyżek masy jogurtowo-śmietanowej, szybko bełtam łyżką, wlewam do całości, którą energicznie, ale krótko miksuje. Wstawiam do lodówki aż zgęstnieje. 

4. Wykładam porcję masy na nasączonym spodnim płacie i wstawiam na chwilę do lodówki.
5. Nakrywam drugim płatem. Nasączam. Wykładam resztę pianki owocowej na wierzch tortu i wyrównuje powierzchnię. Ponownie wstawiam do lodówki. Robię polewę i łagodnie ciepłą polewam wierzch tortu. Natychmiast posypuję podprażonymi i posiekanymi migdałami. Po 2 godzinach można ucztować.

W. Domogród


Wbrew pozorom, bardzo łatwy, lekki tort na każdą okazję, do której wystarczy tylko dopasować dekorację wierzchu, używając na przykład owoców świeżych lub kandyzowanych. Gorąco polecam.
Zapraszam także do przepisu na przepyszny owocowy tort LINK

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

6 komentarzy:

  1. Trochę bardziej chyba kaloryczny, ale i tak pyszny musiał być ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porównując do maślanych kremów, to kalorii w nim tyle, ile w smietanie kremówce, której jest tu tylko 250 gram a 100 gram smietany 30% to tylko 287 kalorii, gdzie w maśle masz ich prawie 800, więc śmiało możesz się skusić... Pozdrawiam

      Usuń
  2. niskokaloryczny to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wpis i pozdrawiam kulinarnych obieżyświatów

      Usuń
  3. Ależ mi robisz smaka swoimi pysznościami ;) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własnie, kiedy tak pracujesz przy swoich arcydziełach, taka porcja energii, by się przydała, ale jak ją przesłać... Może kiedyś będzie to możliwe. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.