Składniki
12 wydrylowanych nieprzeciętych śliwek, by można je złożyć
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub wcale-powinno urosnąć na pianie
3 jaja
3/4 szklanki mleka
skąpe pół szklanki cukru
4 łyżki oleju
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
aromat (nie dodałam z przeoczenia, ale zapach ze śliwek darował mi tą wpadkę)
Przygotowanie babeczek ze śliwkami
1. Ubijam białka ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodaje porcjami cukier i ubijam na bezę.
2. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. Smaruje formy na babeczki. Można wyłożyć je papilotkami, ale one czasami z trudem odchodzą, zwłaszcza od ciasta pysznego i puszystego.
3. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaje pozostałe składniki - żółtka, mleko, olej i wszystko mieszam tylko do jednolitej masy. Dodaję 1/3 porcji piany i rozrzedzam kilkoma ruchami łyżką gęste ciasto. Dokładam pozostałą pianę i delikatnie mieszam tylko do momentu jednolitej masy. Nakładam do foremek (nałożyłam nieco poniżej rantu, bo chciałam, by babeczki urosły dosyć wysokie, ale trzeba wziąć pod uwagę objętość śliwek). Do każdej ze śliwek wsypuje w miejsce po pestce szczyptę cukru pudru, zamykam śliwki i układam centralnie w babeczkach.
4. Wstawiam do piekarnika na 30 minut.
Tak wyglądają rozkrojone jeszcze na ciepło - po prostu pycha... |
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Koniecznie sprawdż przepis na:
pyszne puszyste ciasto ze śliwkami
pyszne ze śliwkami pod budyniem i kruszonką
smakowite placuszki ze śliwkami w cieście
pyyyysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńprzepis zapisany!
Pyszne.
OdpowiedzUsuńpiękne babeczki, och... zjadłabym jedną albo dwie :)
OdpowiedzUsuńZrobisz je w dwadzieścia minut plus 30 minut pieczenia. Dzięki za komentarz... Pozdrawiam
Usuńale pychota! dodaję do listy do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńzachęcam, bo pyszne a śliwki ciągle w sprzedaży...
Usuńwypróbowane, świetne, trochę zmodyfikowałam i wkrótce o nich napiszę, oczywiście odsyłając do Ciebie, dzięki jeszcze raz !
OdpowiedzUsuńWspaniałe przepisy wspomagane świetnymi filminkami. Nabrałam ochoty na muffinki ze śliwkawi. Wyglądają tak smakowicie i puszyście!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy z Australii. :-)
Wanda i Syd
Witam z dalekiej Polski. Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za cieplutki komentarz. Polecam przepisy i zapraszam serdecznie do mnie w wolnych chwilach.
UsuńWitam.Zrobilam babeczki-ale malo wyrosly.W przepisie podaje pani 3/4 szklanki mleka,a na video jest 1 szklanka.I wlasnie w trakcie robienia dalam jak w przepisie i okazalo sie ze za malo i dolewalam.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa video jest także 3/4 szklanki mleka. Może trochę za dużo mąki się sypnęło albo jajka były bardzo małe. Ciasto przed dodawaniem piany nie powinno być bardzo gęste (można jeszcze dodać ciut mleka, żeby z łatwością rozrzedzić go ubitą pianą. Proszę się nie zrażać. to dobry przepis.
UsuńWczoraj wypróbowałam przepis na babeczki i potwierdzam że przepis b.fajny, na pewno skorzystam jeszcze nie raz. Nie miałam foremek na muffiny więc moje ciasto wylądowało do foremek do babeczek, a śliwki wykorzystałam z komputu:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia dla Pani Weroniko, Edyta
Dziękuję Pani Edyto. Bardzo się cieszę - to jeden z moich ulubionych przepisów, choć nie jest tak popularny a przecieź efekt jest, jak dla mnie super - zamiast na przykład kalorycznych pączków.
UsuńPozdrawiam serdecznie i gratuluję pomysłowości, bo chcieć to móc...
Dzisiaj robię!! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńZrobione, połowy już nie ma:))
OdpowiedzUsuńDodałam do ciasta skórkę pomarańczową a do środka śliwek włożyłam kostki czekolady! Ful wypas:))
Piekłam na termoobiegu w 160st.
Jeszcze raz dziękujemy! Przepis wchodzi na stałe użycie:)
Wow! Genialanie i smacznie- z czekoladką... Dziekuję za wypróbowanie przepisu. Pozdrawiam serdecznie
UsuńWitam serdecznie
OdpowiedzUsuńMam pytanie Czy Pani wydała w formie książkowej swoje przepisy? Są fantastyczne, lekkie i warto je mnie w szufladzie.
Witam serdecznie a czy mogę użyć dużych śliwek? Czy wtedy tez musze je łączyć czy wystarczy połówka?
OdpowiedzUsuń