wtorek, 24 września 2013

Surówka z kapusty pekińskiej prosta pyszna i zdrowa

Proste surówki, zwłaszcza z kapustą, wystarczy wzbogacić zieleniną, odpowiednio przyprawić i to wszystko. Są przepyszne, chrupiące i bardzo, bardzo zdrowe.

W. Domogród

Kapusta oprócz walorów smakowych działa leczniczo na wiele przypadłości. Czytaj więcej


Składniki

porcja na 4 osoby


1 średnia główka kapusty pekińskiej

1 średnia marchew

pęczek zieleniny

3-4 łyżki oliwy lub oleju tłoczonego na zimno

1-2 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz, cukier do smaku


Przygotowanie surówki

Warzywa płuczemy pod bieżącą wodą. Warto je także przepłukać wrzątkiem, by pozbyć się ewentualnej chemii z nawozów. Ścieramy marchew na tarce, cebulkę i zieleninę siekamy na drobne kawałeczki. Osączoną kapustę pokrojoną na połówki, kroimy najpierw wzdłuż na kilka pasów a potem siekamy cieniutko w poprzek, zwłaszcza u nasady. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy i to wszystko. 
Życzę smacznego i pozdrawiam wszystkich zaglądających do mnie.

Polecam także:
surówkę z papryki i pora
surówkę z białej kapusty

2 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...