sobota, 31 sierpnia 2013

Ciasto ze śliwkami na biszkopcie pod budyniem i chrupiącą kruszonką

Sezon na śliwki trwa... Popularne owoce, zwłaszcza pieczone, zachwycają głębią smaku i pięknym kolorem.

Weronika Domogród

Skomponowałam składniki tak, by można było częściej pozwolić sobie na ciasto śliwkowe, bez wyrzutów typu, że znowu tak dużo kalorii trzeba spalić...

Składniki na lekkie ciasto ze śliwkami


biszkopt z 3 dużych jaj
około 1 kilograma umytych i wypestkowanych śliwek
1,5 porcji budyniu z 3/4 litra mleka lub 2 budynie z dwóch opakowań na 1 litr mleka (użyłam budyniu śmietankowego)
kruszonka - 1 łyżka masła, 2-3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru


Przygotowanie ciasta śliwkowego z budyniem i kruszonką


Przepis na filmie LINK



Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C.

Na blachę wylewamy przygotowany biszkopt (można go posypać 1 łyzką mąki przez sito, by śliwki nie szły na dno - nie zrobiłam tego tym razem i jakoś zatrzymały się na odpowiedniej wysokości)

Sprawnie i szybko układamy śliwki na wierzchu. Posypujemy delikatnie cukrem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 175 stopni C.

W międzyczasie robimy kruszonkę - zimne masło przesypujemy mąką, starając się przy tym nie miażdżyć masła, czując w dotyku zawsze mąkę, dzięki temu kruszonka wychodzi chrupiąca. Po przygotowaniu kruszonki wkładamy ją do lodówki na kilka minut.


Gotujemy budyń, który w trakcie nakładania na ciasto powinien być gorący, bo łatwiej się rozprowadza.

Wyjmujemy biszkopt ze śliwkami i jak tylko troszeczkę przestygnie, wykładamy bydyń, posypujemy kruszonką i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 minut.


W gruncie rzeczy jest to bardzo łatwe ciasto, tanie a do tego bardzo, bardzo pyszne.


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Zapraszam do przepisu na pyszny tort śliwkowy
a zapracowanym gorąco polecam błyskawiczne super smaczne placuszki ze śliwkami
szybkościowy jabłecznik z czekoladową kruszonką
przepis na idealne powidła śliwkowe nie tylko do kanapek

9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo dopóki są śliwki, warto... Pozdrawiam serdecznie i dziekuję za komentarz

      Usuń
  2. Pyszne takie ciacho, uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzoo... Właściwie o tej porze roku to co rusz, można zrobić niesamowite słodkości.
      Dziękuję serdecznie za komentarz i zapraszam ponownie

      Usuń
    2. A piekarnik na góra dół czy termoobieg

      Usuń
  3. Proszę o przepis na biszkopt, bo w przepisie jest " biszkopt z 3 jajek .." a ja nie wiem jak go zrobić .,.. Pozdrawiam ALINKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię Alinko. Powyżej w tym przepisie klikasz w składnikach na biszkopt z 3 jaj i natychmiast znajdujesz ów przepis.

      Usuń
  4. Wyszło super!na yt śledzę wszystkie przepisy i przyznam że ma Pani wielki talent w gotowaniu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.