Skomponowałam składniki tak, by można było częściej pozwolić sobie na ciasto śliwkowe, bez wyrzutów typu, że znowu tak dużo kalorii trzeba spalić...
Składniki na lekkie ciasto ze śliwkami
biszkopt z 3 dużych jaj
około 1 kilograma umytych i wypestkowanych śliwek
1,5 porcji budyniu z 3/4 litra mleka lub 2 budynie z dwóch opakowań na 1 litr mleka (użyłam budyniu śmietankowego)
kruszonka - 1 łyżka masła, 2-3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru
Przygotowanie ciasta śliwkowego z budyniem i kruszonką
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C.
Na blachę wylewamy przygotowany biszkopt (można go posypać 1 łyzką mąki przez sito, by śliwki nie szły na dno - nie zrobiłam tego tym razem i jakoś zatrzymały się na odpowiedniej wysokości)
Sprawnie i szybko układamy śliwki na wierzchu. Posypujemy delikatnie cukrem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 175 stopni C.
W międzyczasie robimy kruszonkę - zimne masło przesypujemy mąką, starając się przy tym nie miażdżyć masła, czując w dotyku zawsze mąkę, dzięki temu kruszonka wychodzi chrupiąca. Po przygotowaniu kruszonki wkładamy ją do lodówki na kilka minut.
Gotujemy budyń, który w trakcie nakładania na ciasto powinien być gorący, bo łatwiej się rozprowadza.
Wyjmujemy biszkopt ze śliwkami i jak tylko troszeczkę przestygnie, wykładamy bydyń, posypujemy kruszonką i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
W gruncie rzeczy jest to bardzo łatwe ciasto, tanie a do tego bardzo, bardzo pyszne.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Zapraszam do przepisu na pyszny tort śliwkowy
a zapracowanym gorąco polecam błyskawiczne super smaczne placuszki ze śliwkami
szybkościowy jabłecznik z czekoladową kruszonką
przepis na idealne powidła śliwkowe nie tylko do kanapek
POPRUBUJĘ !
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo dopóki są śliwki, warto... Pozdrawiam serdecznie i dziekuję za komentarz
UsuńPyszne takie ciacho, uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńBardzoo... Właściwie o tej porze roku to co rusz, można zrobić niesamowite słodkości.
UsuńDziękuję serdecznie za komentarz i zapraszam ponownie
A piekarnik na góra dół czy termoobieg
UsuńŚliwki na piedestał!!! :)
OdpowiedzUsuńProszę o przepis na biszkopt, bo w przepisie jest " biszkopt z 3 jajek .." a ja nie wiem jak go zrobić .,.. Pozdrawiam ALINKA
OdpowiedzUsuńWitam Cię Alinko. Powyżej w tym przepisie klikasz w składnikach na biszkopt z 3 jaj i natychmiast znajdujesz ów przepis.
UsuńWyszło super!na yt śledzę wszystkie przepisy i przyznam że ma Pani wielki talent w gotowaniu
OdpowiedzUsuń