Ciasto na pierogi już dawno temu zmodyfikowałam, bo to tradycyjne, często nie sprawdzało się podczas sklejania a to najważniejszy element w przygotowaniu tej smakowitej potrawy.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 żółtko (białko powoduje szybkie wysychanie ciasta)
około 100 ml wody (kwestia wilgotności mąki)
1 łyżeczka oleju (super składnik, dzięki któremu ciasto jest elastyczne i nie klei się do stolnicy a przy pierożkach jest łatwe, przy sklejaniu
Przygotowanie ciasta
Przepis na filmie LINK
Ciasto wyrabiamy, jak każde kluskowe, czy pierogowe. Kluski z tego przepisu są również fantastyczne. Przed wyrabianiem pierożków ciasto powinno odpocząć kilka minut pod przykryciem, dzięki temu będzie bardzo elastyczne.
Ciasto wałkujemy nieco grubiej niż na kluski |
Przygotowanie truskawek, jagód lub innych owoców
Owoce myjemy i dobrze osączamy (do
tej ilości ciasta potrzeba około 2 szklanek pokrojonych owoców). Kroimy na drobniejsze kawałki. Posypujemy 4 łyżeczkami cukru pudru i mieszamy. Do pierożków wybieramy owoce a sok, który się zbiera na dnie miski, można przeznaczyć do sosu jogurtowego lub śmietanowego, którym polewamy tytułowy specjał.
Kocham pierogi! :) A truskawki to jak wiadomo niekwestionowane królowe początku lata :) Idealny obiad dla mnie!
OdpowiedzUsuńI bardzo Ci dziękuję za miłe słowo u mnie! Nie spodziewałam się aż takiej pochwały, a starałam się, żeby moje danie wyglądało ładnie :)
UsuńCieszę się, że podobnie jak ja uwielbiasz letnie smakołyki na słodko a co do tej pochwały - ja naprawdę nie cukrze tobie, uwierz w to co robisz. Nie każdy spoglądając przykładowo na kubek po jogurcie, potrafi wykorzystać go do zrobienia jakiegoś fajnego dania - a ty to potrafisz...
UsuńUwielbiam pierogi z truskawkami !
OdpowiedzUsuńPozdrawia i zapraszam do siebie
Cudowne pierożki! Moje były z jagodami - wyszły idealne! Dziękuję za filmik baaaardzo się przydał. Na pewno będę często gościć na Pani blogu. Oby tak dalej Pani Weroniko! Proszę się nie zmieniać :)
OdpowiedzUsuńWiem że to nie czas ….bo raczej wszyscy przygotowują sie na święta ale przepysznie wyglądają te pierogi…..
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Witam,ile pierożków wychodzi z takiej ilości mąki????
OdpowiedzUsuńokoło 25 do 30 szt - zależy jak duże zrobimy placuszki.
OdpowiedzUsuńWitam i B. dziękuję za świetne przemyślane przepisy.Chciałabym zapytać czy praktykowała Pani pier. z mrożonki owoc. - po sezonie, czy będą jakieś problemy? Pozdr. Alina C.
OdpowiedzUsuńLubię Pani przepisy, są takie domowe
OdpowiedzUsuńWypróbuję te pierogi z pani przepisu
OdpowiedzUsuń