Lubię proste, ale pełne wartości dania, które nie tylko są tanie, ale dostępne, świeże i przesmaczne. Na całym świecie ludzie tworzą smakowite i proste dania. Historia włoskiego, czy francuskiego menu, znanego na całym świecie, bierze również swój początek z biedy, która pobudzała ludzką wyobraźnię. Dzięki niej, z prostych składników powstawały potrawy o wyjątkowym smaku. Pora przejść do przepisu, który jest łatwy, szybki i pyszny.
Składniki
1 duża marchew
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (nać z pietruszki, tymianek, szczypiorek, koperek - co tylko macie w ogródku, czy na parapecie)
1 kopiasta łyżki gęstego jogurtu
2-3 łyżki oleju z oliwek lub oleju lnianego
1,5 łyżeczki cukru brązowego
szczypta soli kamiennej lub morskiej (sól kamienna to także sól morska, powstała 250 mln. lat temu w morzach wszechobecnych w Polsce i Europie)
2 łyżki soku z cytryny
pieprz lub maleńka szczypta pieprzu czarnego
Przygotowanie surówki z białej kapusty
Kapustę dzielimy na cztery. Obrywamy wierzchnie liście z części, której użyjemy do surówki, zwłaszcza z młodej kapusty - może być na nich sporo nawozów) i płuczemy pod bieżącą wodą, trzymając ją równolegle ułożeniem liści do strumienia wody (ja dodatkowo każde warzywa na surówkę, przepłukuje krótko wrzątkiem, by upewnić się, że ewentualne środki chemiczne zostały spłukane do minimum). Podobnie postępuje z obraną marchewką. Nać kupnej zieleniny należy także porządnie przepłukać pod bieżącą wodą. Do szatkowania kapusty dobrze jest wyposażyć się w prosty sprzęt (ręczna szatkownica - uważamy na palce, by ich przy okazji nie zetrzeć). Marchewkę ścieramy na tarce do jarzyn a zieleninę siekamy nożem. Warzywa wstępnie solimy szczyptą soli i mieszamy, by ułatwić ich kruszenie. Jeżeli pojawi się nadmiar soku, choć z takiej ilości nie powinno być go dużo, odlewamy go i wypijamy a już na pewno nie wyrzucamy - ten sok to eliksir zdrowia. W osobnej miseczce robimy sos, którym doprawimy surówkę z białej kapusty. Łączymy jogurt z olejem, sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i wlewamy do surówki. Dokładnie mieszamy, próbujemy i gotowe! Jeśli rzadko robiliście ją do tej pory, spróbujcie ją przygotować właśnie w lipcu, kiedy kapusta jest krucha i apetyczna. Teraz lubię ją podawać z paprykowymi ziemniaczkami, rybą lub sadzonym jajkiem. Taką przystawkę możecie robić do końca grudnia. Póżniej kapusta, z uwagi na długie przetrzymywanie robi się twarda, włóknista i mniej smaczna. Mozna wtedy używać kapusty pekińskiej, która również jest kopalnią witamin i minerałów.
Polecam:
surówkę z pora i marchewki w sosie jogurtowym
surówkę papryka z kapustą pekińską w sosie majonezowym
prostą i pyszną surówkę z kapusty pekińskiej w oliwie
błyskawiczna sałatka z papryki i pora
do takiego obiadu maślanka i nic tylko wcinać! <3
OdpowiedzUsuńO żeby tak chociaż była prawdziwa... Dziękuję za wpis i zapraszam ponownie...
Usuńsamo zdrowie :) a do tego polecam rybę z grilla http://www.zgrilla.pl/faszerowany-pstrag-z-grilla/
OdpowiedzUsuńZgadza się, tanie źródło witamin - kapusta !
OdpowiedzUsuńWarto po nią sięgać i tworzyć pyszne dania :)
Pozdrawiam !
Powiało cieplutko francuską kuchnią... Witam Cię serdecznie i zapraszam częściej...
Usuń