Składniki na ciasto
3/4 szklanki drobnego cukru
125 gram masła (1/2 paczki)
1 szklanka mleka
2 płaskie łyżeczki sodki lub proszku do pieczenia
3 jaja
cukier waniliowy
otarta skórka z cytryny
szczypta soli
Oprócz ciasta potrzebujemy około 1 kilograma ładnych, dojrzałych, słodkich i umiarkowanie kwaskowych śliwek (jest tyle odmian na rynku, że najlepiej u sprzedawcy przełamać śliwkę i spróbować miąższ, nie dotykając ustami brudnej skórki).
Przygotowanie ciasta ze śliwkami
Dużą formę (używam najczęściej o zbliżonym wymiarze 25 cm x 40 cm), smarujemy cieniutką warstwą oleju. Mąkę mieszamy z sodką i połową ilości cukru waniliowego (cukier waniliowy można dodać do roztopionego masła razem z pozostałym cukrem). W rondlu rozgrzewamy 125 gram masła (pół paczki, o ile waży 250 gram). Do roztopionego masła dodajemy szklankę ciepłego mleka i 2/3 z całej ilości cukru. Mieszamy masę tłuszczowo-mleczną do rozpuszczenia cukru a pod koniec dodajemy do niej żółtka i króciutko mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni Celsjusza. Białka ubijamy z solą, dodając pod koniec, jak już białka są ubite na sztywno, 1/3 cukru do utrwalenia piany. Do mąki wlewamy ciepłą masę z tłuszczem, mlekiem, cukrem i żółtkami. Mieszamy krótko do połączenia składników i dodajemy w trzech partiach pianę. Za każdym razem, krótko i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Wykładamy ciasto. Posypujemy po nim stratą skórkę z cytryny lub dodajemy ją wcześniej do ciasta. Wierzch oprószamy przez sito cieniutką warstwą mąki pszennej (wystarczy na to płaska łyżka mąki) i układamy, wcześniej umyte i wydrylowane śliwki (lub inne owoce). Śliwki posypujemy odrobiną cukru (około 2 łyżeczek) wymieszaną z pozostałym cukrem waniliowym. Ciasto ze śliwkami jest rewelacyjne w smaku. Te popularne owoce, pod wpływem temperatury i odrobiny cukru uzyskują rewelacyjny smak. Dodatek mleka sprawia, że ciasto jest wilgotne, ale nie zbite a dzięki ubitej pianie, puszyste i delikatne.
Polecam podobne przepisy:
:
ciasto śliwkowe z kruszonką, babeczki ze śliwkami
a dla zapracowanych przepis na błyskawiczne super smaczne placuszki ze śliwkami
szybkosciowy jabłecznik z czekoladową kruszonką
idealne powidła ze śliwek nie tylko do kanapek
to ja poproszę kawałek ;)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;D
Zamykam oczy i teleportuje ciasto do Ciebie, bo rozpływa się na języku. Skuś się, zrób go i pokaż...
OdpowiedzUsuńRewelacja! Super fantastyczny przepis, szybki, łatwy i jaki efekt. Bardzo dziękuję za umieszczenie go w sieci. Ciasto wyszło idealnie :-)
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie bardzo się cieszę, że śliwkowiec wyszedł (mnie jeszcze nigdy nie zawiódł) i bardzo dziękuję, że o tym napisałeś, prosząc pozostałych o podobne relacje. Jeśli przepis przypadnie Wam do gustu to zapraszam do polubień na facebooku
UsuńA ile pieczemy?
OdpowiedzUsuńWitam Cię Anonimie. Różnie to jest w rożnych piekarnikach, ale nastaw na 45 minut a w razie potrzeby, jeśli będzie blade, dodaj jeszcze kilka minut. No i oczywiście sprawdzaj patyczkiem. Ciasto, jak zaczyna pachnieć w całym domu to znak, że jest gotowe.
UsuńMi to ciasto tez wyszlo za pierwszym razem zrobilem ze sliwkami a teraz robie drugie ciasto ale zamiat sliwek dalem jabka i mi troche zabraklo jablek to dalem sliwki,i troche ananasa. Wlasnie juz zaraz go bede wyciogal z piekarnika.pa
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna taka mieszanka. Masz kilka smaków za jednym zamachem i o to chodzi, żeby wnosić także własne pomysły. Pozdrawiam...
UsuńRobię je już 3 raz w ciągu 2 tygodni :) Właśnie miałam pytać jak inne owoce np. jabłka sprawują się na tym cieście, czy czasem nie mają za dużo soku i nie wychodzi zakalec...
OdpowiedzUsuńKilka dni temu robiłam ósemki jabłek na biszkopcie i nie miałam czasu na zamieszczenie tego przepisu a jabłka również się super spisują, choć niektóre gatunki mają soku szczególnie dużo. Nie miałam jeszcze nigdy zakalca, ale możesz posypać gęściej ciasto mąką, zanim ułożysz owoce. Pozdrawiam...
Usuńczy pod wpływem ciepłego masła i mleka w mące nie porobią sie takie "grudki", można użyć cukru trzcinowego??
OdpowiedzUsuńTo ciasto piekło juz tysiące ludzi. Nikt nie zgłaszał mi takich problemów. Jest rewelacyjne w smaku a z trzcinowym cukrem nie robiłam, choć myślę, że też wyjdzie pyszne. Może zmienić tylko nieco kolor
UsuńPrzepis wydaje sie naprawde prosty a ciasto wyglada niesamowicie ;-) Wlasnie odmrozilam sliwki....:D No to zabiram sie do roboty:D
OdpowiedzUsuń/ Sylwia P.
Zdjęcie nie oddaje fantastycznego smaku a i wyglądu. Bardzo polecam. Dziękuję za odwiedziny
Usuńczy nadadzą się do niego mrożone borówki amerykańskie??? czy trzeba je odmrozić ??
OdpowiedzUsuńBorówki świeże na pewno się sprawdzą a z mrożonymi owocami nie robiłam.
Usuńplanuje je zrobić z rabarbarem, czy najpierw trzeba zasypać go cukier żeby puścił namiar soku?? ;-)
OdpowiedzUsuńDo rabarbaru polecałabym ciasto kruche lub takie, jak na babkę. To jest zbyt delikatne i może zrobic się zakalec, kiedy podpłynie sokiem, ale można spróbować - ja wypróbuję i dam znać.
Usuńzrobiłam jednak z rabarbarem.. wyszło mi trochę zbite :( nie mówię że przepis jest zły- tylko może nie mam ręki do ucieranych placków :( żeby uniknąć zakalca najpierw nasypałam go cukrem, odlałam nadmiar soku i wyłożyłam owoce na dno - a na nie wlałam ciasto.. .. jakieś rady?:);):) tak czy owak pieczony rabarbar jest mniam mniam ;-)
OdpowiedzUsuńTo naprawde wyjątkowo pyszne ciasto trzeba tylko delikatnie, ale nie za długo łączyć ciasto z ubitą pianą i nie będzie zbite ani zakalcowate.
Usuńpozdrawiam serdecznie
co to jest "sodka" ? :D O sodzie słyszałem ale sodce pierwszy raz.
OdpowiedzUsuńPrzepis super. Dziękuję.
kolokwialnie sodka - to soda właśnie/ Dziękuję za wizytę. Pozdrawiam
Usuńnie wyszlo...juz sie obawialam laczac ubite bialka z cala bardzo gesta reszta, szlo bardzo mozolnie, hm...
OdpowiedzUsuńWlasnie zajadam. Wspaniale, puszyste i latwe do wykonania. Bardzo lubie Pani przepisy. Dziekuje za dzielenie sie wiedza...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Katarzyna
Właśnie piekę to ciasto ciekawa jestem rezultatu.ostatnio często korzystam z przepisów domogrodu
OdpowiedzUsuńWyszło, wyszło pyszne ;)
OdpowiedzUsuńUpiekłam weszło super pyszne dzieki za przepis
OdpowiedzUsuń