środa, 24 lipca 2013

Ciasto ze śliwkami, puszyste, łatwe i tanie

Ciasta ze śliwkami to proste, smakowite specjały i zawsze na topie. Słodko-kwaśna nuta owoców przeplata się z kruchym, półkruchym lub biszkoptowym ciastem, zachowując idealne walory smakowe. Jeśli tylko mamy dla kogo je upiec, takie ciasto, rzadko kiedy zostaje na drugi dzień. Uwielbiam śliwki świeże, w dżemach, powidłach, suszone, czy w knedlach.

Weronika Domogród

Polecam mój przepis na knedle ze śliwkami

Składniki na ciasto


3 szklanki mąki
3/4 szklanki drobnego cukru
125 gram masła (1/2 paczki)
1 szklanka mleka
2 płaskie łyżeczki sodki lub proszku do pieczenia
3 jaja
cukier waniliowy
otarta skórka z cytryny
szczypta soli

Oprócz ciasta potrzebujemy około 1 kilograma ładnych, dojrzałych, słodkich i umiarkowanie kwaskowych śliwek (jest tyle odmian na rynku, że najlepiej u sprzedawcy przełamać śliwkę i spróbować miąższ, nie dotykając ustami brudnej skórki).


 

Przygotowanie ciasta ze śliwkami


  Przygotowanie ciasta na filmie LINK

Dużą formę (używam najczęściej o zbliżonym wymiarze 25 cm x 40 cm), smarujemy cieniutką warstwą oleju. Mąkę mieszamy z sodką i połową ilości cukru waniliowego (cukier waniliowy można dodać do roztopionego masła razem z pozostałym cukrem). W rondlu rozgrzewamy 125 gram masła (pół paczki, o ile waży 250 gram). Do roztopionego masła dodajemy szklankę ciepłego mleka i 2/3 z całej ilości cukru. Mieszamy masę tłuszczowo-mleczną do rozpuszczenia cukru a pod koniec dodajemy do niej żółtka i króciutko mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni Celsjusza. Białka ubijamy z solą, dodając pod koniec, jak już białka są ubite na sztywno, 1/3 cukru do utrwalenia piany. Do mąki wlewamy ciepłą masę z tłuszczem, mlekiem, cukrem i żółtkami. Mieszamy krótko do połączenia składników i dodajemy w trzech partiach pianę. Za każdym razem, krótko i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Wykładamy ciasto. Posypujemy po nim stratą skórkę z cytryny lub dodajemy ją wcześniej do ciasta. Wierzch oprószamy przez sito cieniutką warstwą mąki pszennej (wystarczy na to płaska łyżka mąki) i układamy, wcześniej umyte i wydrylowane śliwki (lub inne owoce). Śliwki posypujemy odrobiną cukru (około 2 łyżeczek) wymieszaną z pozostałym cukrem waniliowym. Ciasto ze śliwkami jest rewelacyjne w smaku. Te popularne owoce, pod wpływem temperatury i odrobiny cukru uzyskują rewelacyjny smak. Dodatek mleka sprawia, że ciasto jest wilgotne, ale nie zbite a dzięki ubitej pianie, puszyste i delikatne.


Polecam podobne przepisy:
:
ciasto śliwkowe z kruszonką,  babeczki ze śliwkami
a dla zapracowanych przepis na błyskawiczne super smaczne placuszki ze śliwkami
szybkosciowy jabłecznik z czekoladową kruszonką
idealne powidła ze śliwek nie tylko do kanapek


27 komentarzy:

  1. to ja poproszę kawałek ;)
    świetnie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamykam oczy i teleportuje ciasto do Ciebie, bo rozpływa się na języku. Skuś się, zrób go i pokaż...

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Super fantastyczny przepis, szybki, łatwy i jaki efekt. Bardzo dziękuję za umieszczenie go w sieci. Ciasto wyszło idealnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie bardzo się cieszę, że śliwkowiec wyszedł (mnie jeszcze nigdy nie zawiódł) i bardzo dziękuję, że o tym napisałeś, prosząc pozostałych o podobne relacje. Jeśli przepis przypadnie Wam do gustu to zapraszam do polubień na facebooku

      Usuń
  4. A ile pieczemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię Anonimie. Różnie to jest w rożnych piekarnikach, ale nastaw na 45 minut a w razie potrzeby, jeśli będzie blade, dodaj jeszcze kilka minut. No i oczywiście sprawdzaj patyczkiem. Ciasto, jak zaczyna pachnieć w całym domu to znak, że jest gotowe.

      Usuń
  5. Mi to ciasto tez wyszlo za pierwszym razem zrobilem ze sliwkami a teraz robie drugie ciasto ale zamiat sliwek dalem jabka i mi troche zabraklo jablek to dalem sliwki,i troche ananasa. Wlasnie juz zaraz go bede wyciogal z piekarnika.pa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi być pyszna taka mieszanka. Masz kilka smaków za jednym zamachem i o to chodzi, żeby wnosić także własne pomysły. Pozdrawiam...

      Usuń
  6. Robię je już 3 raz w ciągu 2 tygodni :) Właśnie miałam pytać jak inne owoce np. jabłka sprawują się na tym cieście, czy czasem nie mają za dużo soku i nie wychodzi zakalec...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka dni temu robiłam ósemki jabłek na biszkopcie i nie miałam czasu na zamieszczenie tego przepisu a jabłka również się super spisują, choć niektóre gatunki mają soku szczególnie dużo. Nie miałam jeszcze nigdy zakalca, ale możesz posypać gęściej ciasto mąką, zanim ułożysz owoce. Pozdrawiam...

      Usuń
  7. czy pod wpływem ciepłego masła i mleka w mące nie porobią sie takie "grudki", można użyć cukru trzcinowego??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto piekło juz tysiące ludzi. Nikt nie zgłaszał mi takich problemów. Jest rewelacyjne w smaku a z trzcinowym cukrem nie robiłam, choć myślę, że też wyjdzie pyszne. Może zmienić tylko nieco kolor

      Usuń
  8. Przepis wydaje sie naprawde prosty a ciasto wyglada niesamowicie ;-) Wlasnie odmrozilam sliwki....:D No to zabiram sie do roboty:D
    / Sylwia P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcie nie oddaje fantastycznego smaku a i wyglądu. Bardzo polecam. Dziękuję za odwiedziny

      Usuń
  9. czy nadadzą się do niego mrożone borówki amerykańskie??? czy trzeba je odmrozić ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Borówki świeże na pewno się sprawdzą a z mrożonymi owocami nie robiłam.

      Usuń
  10. planuje je zrobić z rabarbarem, czy najpierw trzeba zasypać go cukier żeby puścił namiar soku?? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do rabarbaru polecałabym ciasto kruche lub takie, jak na babkę. To jest zbyt delikatne i może zrobic się zakalec, kiedy podpłynie sokiem, ale można spróbować - ja wypróbuję i dam znać.

      Usuń
  11. zrobiłam jednak z rabarbarem.. wyszło mi trochę zbite :( nie mówię że przepis jest zły- tylko może nie mam ręki do ucieranych placków :( żeby uniknąć zakalca najpierw nasypałam go cukrem, odlałam nadmiar soku i wyłożyłam owoce na dno - a na nie wlałam ciasto.. .. jakieś rady?:);):) tak czy owak pieczony rabarbar jest mniam mniam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To naprawde wyjątkowo pyszne ciasto trzeba tylko delikatnie, ale nie za długo łączyć ciasto z ubitą pianą i nie będzie zbite ani zakalcowate.
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. co to jest "sodka" ? :D O sodzie słyszałem ale sodce pierwszy raz.

    Przepis super. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kolokwialnie sodka - to soda właśnie/ Dziękuję za wizytę. Pozdrawiam

      Usuń
  13. nie wyszlo...juz sie obawialam laczac ubite bialka z cala bardzo gesta reszta, szlo bardzo mozolnie, hm...

    OdpowiedzUsuń
  14. Wlasnie zajadam. Wspaniale, puszyste i latwe do wykonania. Bardzo lubie Pani przepisy. Dziekuje za dzielenie sie wiedza...

    Pozdrawiam
    Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie piekę to ciasto ciekawa jestem rezultatu.ostatnio często korzystam z przepisów domogrodu

    OdpowiedzUsuń
  16. Upiekłam weszło super pyszne dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...