niedziela, 19 maja 2013

Tort komunijny jak zrobić

Przygotowałam tort komunijny z niewielką ilością lukru, bo go po prostu nie znoszę, gdyż jego nadmiar i nijaka słodkość, psuje mi smak ciasta a przecież nie je się go tylko oczami. Zainspiruj się!


Wyjątkowe okazje, wymagają jednak odrobiny przesady, więc trochę lukru musi być na pierwsze wrażenie - do zdjęcia - potem odkładamy go po prostu na bok i przechodzimy do najciekawszych treści.

Wykorzystałam biszkopt jasny (przepis tutaj) z pięciu jaj - 2 dość grube blaty,
1 płat biszkoptu ciemnego - przygotowałam go z 2 dużych jaj
 i 1 płat biszkoptu pomarańczowego - również z 2 dużych jaj.



 

Biszkopt ciemny kakaowy - składniki


2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2 jaja
1 łyżka kakao
szczypta soli


Rada: Biszkopt kakaowy bywa kapryśny, zwłaszcza, jak nie dobierze się do niego odpowiedniej ilości ubitej piany, dlatego można mu śmiało, do ubijania, dodać jeszcze 1 białko, łatwiej urośnie.

 

Biszkopt pomarańczowy


2,5 łyżki mąki tortowej
1 kisiel pomarańczowy
2 łyżki cukru
2 duże jaja
szczypta soli


Przygotowanie biszkoptów, jak w przepisie, do którego podałam link powyżej.

 

Krem budyniowy


Skorzystaj z przepisu na  idealny krem budyniowy

 

Owocowa nuta w torcie


Udział owoców w torcie, jak dla mnie, jest niezbędny. Już na pierwszym blacie rozsmarowałam wymieszany krem budyniowy z 2 łyżkami aromatycznego dżemu z truskawek własnej roboty. Środkową cześć tortu przełożyłam brzoskwiniami z syropu, wymieszanymi delikatnie w brzoskwiniowej galaretce o mocniejszym stężeniu.

 

Krem czekoladowy


Do części kremu budyniowego dodałam trochę rozpuszczonej, letniej czekolady (1/4 tabliczki) i 1 łyżeczkę kakao, by tego smaku również nie zabrakło.

 

Poncz


część syropu z brzoskwiń (około 150 ml)
woda zimna przegotowana - 200 ml
sok z połowy cytryny
50 ml likieru pomarańczowego
1-2 łyżeczki cukru

 

Dekoracja 

 




Dekorację z masy plastycznej, wykonanej z cukru pudru, glukozy, żelatyny i niewielkiej ilości wody, robimy w przeddzień, by dobrze stwardniała. Jedynie płat lukrowy, który jest tłem dla dekoracji, przygotowujemy na bieżąco. Po przełożeniu tortu, pokrywamy go jasnym kremem a na wierzchu układamy tło. Zrobiłam tort dla milutkiej Hani i dlatego posłużyłam się delikatną tonacją jasnego różu. Poukładałam przygotowane wcześniej dekoracje - winogrona, opłatek komunijny i różyczki. Napisy można zrobić z odrobiny utartego cukru pudru, wymieszanego z białkiem. Masę wyciskamy przez niewielki otwór papierowego rożka. Boki tortu udekorowałam jasnym kremem - kleksik przy kleksie, przy pomocy szprycy. Inną końcówką można zrobić fantazyjne róże, ale to już następnym razem... Zamieściłam mały instruktaż tego tortu na YT. 

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

  1. Ten tort był pyszny. Pięknie wyglądał i tak samo smakował. Na pewno skorzystam z tego przepisu i nie ukrywam, że już korzystałam z innych. Polecam wszystkim. Mariola S.-babcia Hani

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło i cieszę się, choć go nie mogłam spróbować, zawsze największą wagę przywiązuję do smaku. Dziękuję za ciepły komentarz. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie.

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...