poniedziałek, 20 maja 2013

Kruche pierożki do różnych farszów przepis

 
Delikatnie kruche pierożki - na słodko - z serem i kleksem dżemu z czarnej borówki, sprawdzają się doskonale na biwak, majówkę, czy zwyczajnie do popołudniowej kawy. Ciasto i masę serową, można zrobić kilka godzin wcześniej i w wolnej chwili, dosłownie w pół godziny, skleić sporą porcję smakowitych pierożków. Pieką się zaledwie 20 minut w temperaturze 180 stopni. W Meksyku popularne są kruche pierożki z nadzieniem czekolady i orzechów, nazywane tam empanadas. W Argentynie królują empanady na słono (ciasto z mąki, masła, soli i wody) - z mięsnym nadzieniem i z kukurydzą - smażone w głębokim tłuszczu. W terenie wystarczy podgrzać je na grillu lub podać w ogrodzie na popołudniowej imprezie.

 

 Składniki


2,5 szklanki mąki
250 gram masła
1 jajo 
dwa żółtka
0,5 szklanki cukru
aromat
szczypta soli

 

Przygotowanie


Suche składniki mieszamy, dodajemy rozdrobnione masło, żółtka i jajo. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki, przynajmniej na pół godziny.


Masa serowa

około 300 gram twarogu półtłustego
1 lub 2 żółtka
1 kopiasta łyżka cukru pudru
kilka kropel esencji migdałowej
3 łyżki gęstego dżemu lub powideł (z borówek, wiśni, porzeczek)


Masa serowa powinna być gęsta. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na placki, z których szklanką lub kieliszkiem wycinamy kółka (pomagamy sobie podsypując mąką, by ciasto nie przywierało). Nakładamy najpierw masę serową a na niej kładziemy kleks z dżemu i sklejamy pierożki. Można użyć widelca do łączenia brzegów (zobacz na filmie). Smarujemy pierożki rozbełtanym białkiem. Możemy je także posypać brązowym cukrem lub po wystudzeniu polać roztopioną czekoladą. Z tego ciasta łatwo przygotować pyszne kruche ciasteczka lub babeczki.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

1 komentarz:

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...