Na tą porcję potrzebujesz około 1,2 kilograma fileta z indyka lub udźca. Opłukane mięso należy pokroić w grubą kostkę (zobacz, jak dobrze ją widać w wędlinie, zmielenie mięsa pozbawi ją tego efektu).
Składniki marynaty
2 płaskie łyżeczki soli kamiennej lub morskiej, niejodowanej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
płaska łyżeczka pieprzu zmielonego
3 liście laurowe+3 ziarna ziela angielskiego - zmielone w młynku
szczypta ziół prowansalskich, zwłaszcza tymianek
2-3 pazurki zmiażdżonego czosnku
150 ml rosołu warzywnego
Przygotowanie wędliny z indyka
Wszystkie sypkie składniki marynaty mieszamy i posypujemy mięso. Dodajemy czosnek i rosół i dobrze wszystko wyrabiamy. Przykrywamy naczynie folią. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin i na tym etapie to wszystko.
Potrzebna będzie osłonka, najlepiej elastyczna, która odpowiednio dociska mięso. Użyłam siatki do szynek o numerze 10 - chodzi tu o jej obwód przed rozciągnięciem. (około 60-70 cm)
Zawiązujemy siatkę z jednej strony i wypełniamy zmacerowanym mięsem, co jakiś czas przepychając i formując równomiernie. Umieszczamy wędlinę w formie, jak na rolady i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C (grzałka góra-dół). Kiedy się zagrzeje do tej temperatury, wstawiamy wędlinę i pierwsze 20 minut pieczemy w tej temperaturze. Po czym obniżamy i nastawiamy na 180 stopni C. na około 30-40 minut. Na dziesięć minut przed końcem, zabieramy folię aluminiową, by pieczeń mogła się nieco przyrumienić. Wystawiamy z piekarnika. Kiedy ostygnie zdejmujemy siatkę elastyczną lub osłonkę i możemy przystąpić do degustacji. Zadowolenie gwarantowane. Wędlina jest fantastyczna, świetnie smakuje, super się kroi, no i to, co najważniejsze - jest zdrowa i dietetyczna. Gorąco polecam!!!
Zapraszam do przepisów: domowa kiełbasa z chudego mięsa
gdzie podaje adres sklepu z akcesoriami do wyrobu wędlin, oraz:
Życzę udanych wyrobów!
Pozdrawiam Weronika
Pomaleńku przekonuje się do wędlin robionych w domu, niestety kupne często zawierają tyle wody, że przed zjedzeniem chyba trzeba by było je powiesić do wysuszenia tak jak pranie ;) Choć nie powiem od czasu do czasu można nadal trafić i na bardzo dobre wyroby, albo po prostu zrobić samemu, jak widać powyżej. :)
OdpowiedzUsuńW zasadzie ten przepis można zrobić jeszcze prościej - ugnieść masę mięsną w foremce, jak pasztet i upiec (pomijamy metodę z osłonkami, które głównie zdają swój egzamin przy wędzeniu... )
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńJa zawinęłam mięso z przepisu w rękaw do pieczenia i ugotowałam na parze i też mamy pyszną wędlinę do kanapek. Dziękuję za przepis, który pozostanie u mnie na stałe. Pozdrawiam. Wanda
W identyczny sposób upieczesz mięsne rolady. Tak, jak piszesz zrobiłam między innymi roladę z kurczaka z farszem z wątróbek drobiowych. Owijam je dość ciasno, bo się kurczą nieco i do pieca...Dziekuję za komentarz i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńObwód siatki 60-70 cm ?
OdpowiedzUsuńWymiar dotyczy długości siatki, przecież widać na zdjęciu (no, bo ile może mieć średnicy talerz, razy dwa i już wiadomo bez mojego pisania). Dodatkowo link do filmu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Czy zamiast filetu z indyka ,można użyć filetu z kurczaka?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Agnieszka .
Oczywiście, ze można. Jesli ktoś jest smakoszem wieprzowiny również ten przepis polecam. Daj znać jak wyszło. Pozdrawiam
UsuńBardzo dziękuje za szybka odpowiedź. Jeśli chodzi o wieprzowinkę ,to czas pieczenia się zmienia , jeśli tak to w jakim stopniu? Przepraszam za moje pytania ,ale nie robiłam jeszcze domowej wędliny , byłam przekonana ,że takie wędliny bardziej nadają się do wędzenia. A ja nie mam wędzarni. Na pewno zrobię ,ale na razie będzie pieczone :-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPlanuję zacząć wędliny po domowemu. Gdzie można zaopatrzyć się w te siatki do pieczenia?
OdpowiedzUsuńPodaję adres sklepu internetowego: http://www.zdrowodomowo.pl/
UsuńWitam, Pani Weroniko wędlinka jest przepyszna. Zamiast indyka wzięłam filet z kurczaka. Super się kroi, nie kruszy się. Tą wędlinkę zrobię na święta jak również szyneczkę pieczoną ,którą też robiłam . Pani przepisy są proste, a co najważniejsze -zdrowe!. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam. Agnieszka.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się sprawdza nie tylko u mnie a najbardziej to, że warto próbować zrobić sobie zdrowe jedzonko, co wcale nie jest takie trudne. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na kolejne przepisy.
UsuńWitam, Pani Weroniko wypróbowałam również z mięska wieprzowego(szynka). Muszę przyznać ,że mi osobiście i moim domownikom pasuje ta drobiowa. Wieprzowa też smaczna ,ale jednak drobiowa to jest to:).Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie ta opinia, bo rzeczywiście indyk choć chudy jest bardzo smaczny i soczysty. Pozdrawiam serdecznie i wiele radosci na Święta Wielkanocne życzę.
UsuńMam takie małe pytanko....czy marynatę ,która Pani robi mogę użyć do kaczki ? Chciałabym zrobić galantynę ,ale wiadomo mięsko kaczki to nie z indyka ,czy kurczaka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i wszystkiego dobrego na Święta życzę. Agnieszka.
Oczywiście. Dodałabym jeszcze do marynowania kaczki kilka łyżek octu owocowego lub piwa czy wina. Pozdrawiam serdecznie. Miłych przygotowań, radosnych Świąt
UsuńPrzez przypadek trafilam na Pani strone i zaraz po tym zrobilam domowa wedline z indyka.
OdpowiedzUsuńJest rzeczywiscie rewelacyjna w smaku, bardzo soczysta , a oprocz tego ladnie prezentujaca sie na talerzu.
Bede czesciej zagladac na Pani strone i juz nosze sie z zamiarem na "cos" nastepnego.
Gratuluje pieknej szaty graficznej strony internetowej , dziekuje i pozdrawiam.
Dziękuję za ciepłe słowa. Pozdrawiam i zapraszam w wolnych chwilach.
UsuńWitam, Pani Weroniko:) Po raz kolejny robię wędlinę z indyka w/g Pani przepisu, jest przepyszny :) Tym razem przygotowałam mięso na podwójną porcję. Proszę o radę, czy w związku z tym powinnam dłużej piec i czy ewentualnie jedną szynkę można zamrozić na później ( nie wiem ile taka gotowa może leżeć w lodówce) czy po ewentualnym rozmrożeniu będzie dalej tak pyszna. Pozdrawiam serdecznie Magda
OdpowiedzUsuńWitam Pani Magdo
UsuńMoja zasada do pieczenia jest taka - jesli pieczemy cienką wędlinę choc waży sporo to nie trzeba przedłużać czasu a jeśli gruba to przedłużamy. Staram sie nie przechowywać wędliny w zamrażalniku, bo moim zdaniem traci trochę ze smaku, dlatego ja robię porcję, którą zjada się w ciągu tygodnia
Pozdrawiam serdecznie
dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
Usuńkiedyś robiłam białą kiełbasę była bardzo smaczna , ale największy problem mam z maszynką , bowiem bardzo ciężko samej przepuszczać mięso ,mam pytanie jak powinna być przygotowana elektryczna maszynka do nadziewania jelit mięsem ?
OdpowiedzUsuńWitam. To prawda. Do tego maszynka typowa elektryczna bardzo wolno przepycha masę. powiedziałabym, że te stare zeliwne maszynki ręczne szybciej to robiły. Fakt, że najlepiej robić to na 2 osoby, ale przy niedużych ilościach daje sobie radę. Teraz jest bogata oferta lewarków do wyrobu. Niektóre mają dobre ceny
UsuńWitaj. Zrobiłam z entuzjazmem, ale niestety bardzo się kruszy. Jak można to zmienić następnym razem?????
OdpowiedzUsuńA zapytam: Czy zrobiłaś w takiej siatce, bo ona dobrze dociska kawałek mięsa do kawałka. Jesli tak to myślę, że dziwne mięso jakieś, bo ten przepis jest dobry dla indyka i kurczaka-jak dotąd jeszcze mnie nie zawiódł
UsuńNie powinno się kruszyć. Ja robiłam wiele razy z samego kurczaka(pierś) i mięsa wieprzowego i nic się nie działo. Możliwe ,że za krótko wyrabiane, albo składniki różniły od podanych. Również robiłam z tych składników ,ale pieczone i również było ok.
OdpowiedzUsuńWitam, akurat mam siatkę 12,5 cm , czy czas pieczenia się wtedy wydłuża?
OdpowiedzUsuńTak, trzeba przedłużyć o 5-10 minut. Przydałby się termometr-temperatura w środku powinna mieć 70 stopni C-wtedy jest odpowiednia
UsuńDziękuję, musiałam dłużej trzymać w piekarniku, ale efekt super, a termometr właśnie kupiłam, następnym razem jak będę robiła wędlinkę to go użyje. A co do wkładania mięsa do siatki, to kiepsko mi szło, ale wpadłam na pomysł ze słoikiem. Naciągnęłam siatkę na niego, potem włożyłam mięso do słoika , końcówkę siatki zawiązałam, słoik odwróciłam i mięsko ładnie wpadało, a potem zdjęłam siatkę ze słoika i kolejne mięso do słoika, a potem znowu nałożyłam siatkę na słoik. Czynność tą powtarzałam, aż mięsko się skończyło.Poszło szybko i sprawnie.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie Pani Ewo. Cieszę się, że wypróbowała Pani ten przepis a pomysł ze słoikiem super - przetestuję go na pewno. Robiłam kiedyś plastikową uciętą butelką ale ze słoikiem lepiej będzie zdecydowanie. Pozdrawiam
UsuńMożna to zrobić w szynkowarze
UsuńWitam, czy mogłaby Pani podać w jaki sposób przygotować indyka lub kurczaka do zrobienia w szynkowarze.
OdpowiedzUsuńWitam. Czy można to zrobić we foremce silikonowej bez siatki?
OdpowiedzUsuńAż mnie kusi aby zrobić na święta taką wędlinkę. Chociaż przyznam, że mało już zostało czasu i pewnie będę większość zamawiać od sprawdzonego producenta Karol-Zakłady Mięsne. Oferują doskonałą białą parzoną i boczek parzony.
OdpowiedzUsuńI po co ta reklama. Chce Pani kupować w sklepie -nikt nie broni. A jeśli chce Pani reklamować coś/kogoś to inną stronkę trzeba wybrać. A poza tym dużo czasu p.miała.
Usuń