Makowce w okresie świątecznym to obowiązkowe wypieki, na bogato, z rozmaitymi bakaliami. Kiedy tylko robię lub piszę o makowcach, natychmiast przychodzi mi ze wspomnień niedościgniona przepyszna rolada mamy. Nie, żeby tu prawić Wam o rodzinnych sentymentach, ale to było ciasto, z pięknie wyrośniętą strukturą, mimo wszystko cieniutkie ze suszona skórką cytrusów a masa makowa - niby, jak każda, ale proporcje trafione na 100% - niebo w gębie. Staram się zbliżyć do ideału, ale to ocenicie już sami... Uwielbiam makowce z drożdżowym, biszkoptowym czy kruchym ciastem. A tu masz... Od kilku lat krążą informacje o dietach według grupy krwi. Jeśli masz krew z grupy B, lepiej będzie, jak pominiesz w diecie mak... Spokojnie... Nie jestem fanatyczką i rygorystycznie nie podchodzę do rózniastych teorii a Święta Bożego Narodzenia i Wielkanocne, bez makowca są po prostu niemożliwe.
Składniki na ciasto (porcja na trzy rolady)
60 dag mąki
4 żółtka
4-5 dag drożdży świeżych
pół szklanki ciepłego mleka
125 gram roztopionego masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru
aromat migdałowy
szczypta soli
Zdjęcie zrobione komórką, której nędzny aparat nie wydobył walorów |
Przygotowanie ciasta drożdżowego na roladę
Przygotowanie ciasta drożdżowego na roladę
Mieszamy cukier, sól z mąką. Po środku robimy dołek, wkruszamy weń drożdże, posypujemy drożdże dwoma łyżeczkami cukru, by je pobudzić do pracy i polewamy ciepłym mlekiem. W tym czasie delikatnie rozpuszczamy masło w rondlu tak, by nie było zbytnio gorące a w trakcie dodawania powinno być ciepłe. Kiedy w dołku z drożdżami, zbierze się pianka, zaczynamy wyrabianie ciasta. Dodajemy ogrzane żółtka (wystarczy je wstawić do drugiego naczynia z ciepłą wodą), aromat i zarabiamy rękoma ciasto. Po chwili dolewamy roztopione masło. Gdyby się okazało, że ciasto jest zbyt luźne, dosypujemy tyle mąki, by było bardziej zwarte, gdyż musi dać się łatwo wałkować na prostokąt, na którym rozłożymy masę makową. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Składniki na masę makową
400-500 gram maku
100 gram rodzynek
pół szklanki orzechów włoskich
pół szklanki migdałów
3/4 szklanki cukru
3 białka
2 łyżki oleju lub łyżka miękkiego masła (opcjonalnie, bo mak ma sporo tłuszczu)
3 łyżki powideł śliwkowych
1 budyń, najlepiej czekoladowy lub łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki kakao
aromat migdałowy
1-2 łyżki kaszy manny
Przygotowanie makowców
Mak zalewamy 1, 5 szklanki wrzącej wody lub (mleka? - mleko się lubi przypalać), chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając. Odstawiamy z ognia i trzymamy pod przykryciem przez dwie godziny, jak ryż. (można owinąć garnek w ręcznik i schować po koc) Po tym czasie mielimy mak w maszynce minimum dwa razy. Dodajemy do maku bakalie, cukier, budyń, powidła, aromat a na końcu ubite białka.
Dzielimy wyrośnięte ciasto na trzy porcje. Każda podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia (unikniemy kłopotliwego szorowania foremek). Przerabiamy krótko ciasto, wałkujemy na prostokąt i smarujemy masą o grubości ok. 1 cm. Na bokach zostawiamy centymetrową wolną od masy część ciasta. Zwijamy ostrożnie roladę, uważając, by nie wychodziła bokami i nie zsuwała się poza koniec ciasta. Zalepiamy boki i koniec tak, by zablokować masę makową, z każdej strony. Jedną ręką podkładamy foremkę pod blat, czy stolnicę, staramy się, by zlepiona część rolady była na wierzchu. Spychamy całą długością roladę, by spadła do formy, zlepioną częścią do dołu. Będziemy mieć pewność, ze mak nie wydostanie się na zewnątrz. Gładzimy makowce zwilżoną dłonią, co również zapobiega pękaniu rolady, dając także efekt ładnie zarumienionej skórce. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach C. Wystudzone rolady dekorujemy polewą i orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.