Witam Kochani! Polecam prosty przepis na kruche pierniczki.
Składniki na ok. 8- sztuk
2,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej ok. 380 g (szklanka o poj. 250 ml)
2 żółtka
1 całe jajo
150 g drobnego cukru (około 0,5 szklanki)
150 g masła stopionego letniego
1 płaska łyżeczka sody spożywczej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
2 szczypty mielonych goździków
1 szczypta imbiru (zamiast przepraw ziołowych można użyć 1 łyżkę sprawdzonej przyprawy do piernika)
1 łyżka kakao w proszku
kilka łyżek mleka w razie, gdyby ciasto przy wyrabianiu okazało się nieco suche
szczypta soli
Lukier do pierniczków składniki
1 szklanka cukru pudru
1 białko surowe
aromat w esencji lub olejku albo kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Zaczynam od stopienia masła.
Mieszam przyprawy korzenne z kakao i dodaję do mąki. Do mąki dosypuję także sodkę, cukier waniliowy, cukier, szczyptę soli i mieszam całość na sucho.
Jajo plus dwa żółtka roztrzepuję mniej więcej na jednolity płyn.
Do mieszaniny suchych składników dolewam rozbełtane jajka i tłuszcz stopiony letni. Mieszam wstępnie łyżką a po chwili wyrabiam ręką. Jeśli ciasto słabiej się formuje i wyczuwalnie jest nieco suche, dodaję 3-4 łyżki mleka i ponownie wyrabiam do momentu kiedy zbije się w gruby wałek. Odstawiam ciasto na kilkanaście minut, żeby odpoczęło.
Krótko przerabiam kolejną porcję ciasta przed wałkowaniem. Podczas wałkowania podsypuję niewielką ilością mąki, by ciasto nie przywierało do maty ani wałka. Wykrawam ciastka i układam w formie na papierze do pieczenia. Nagrzewam piekarnik do 170 stopni C. Piekę ok. 9 minut na środkowej półce, grzałka góra-dół lub termoobieg.
W trakcie przygotowuję lukier. W misce do przesianego cukru pudru dodaję białko i wyrabiam porządnie aż masa zbieleje i zrobi się gładka i kremowa. Wkładam do szprycy i lukruję, jak potrafię.
Wskazówka: Jeśli chcemy posmarować pierniczki niezbyt grubą warstwą lukru wystarczy dodać nieco więcej soku z cytryny lub wody. Wymieszać dokładnie i smarować ciasteczka pędzelkiem: najpierw jedną stronę a kiedy polewa przeschnie posmarować drugą stronę. Odstawić do wysuszenia. Pierniczki najlepiej przechować w pojemniku wyłożonym papierem śniadaniowym zamkniętym pod przykryciem w chłodnym ciemnym miejscu.
Życzę Kochani udanych wypieków
Spokojnych i Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.