poniedziałek, 4 grudnia 2023

Rolada z Karkówki najlepsza jak zawsze z grzybami

 Witam Kochani! Nie każdy lubi robić rolady, chociaż ta trudna nie jest i dość szybka w przygotowaniu, ale jeśli wolicie roladki to przepis jak najbardziej się sprawdzi - wystarczy zawinąć porcje farszu w pojedyncze płaty karkówki.





Składniki na formę ok. 26 cm x10 cm 



około 1 kg karkówki

5 świeżych pieczarek

kilka podgrzybków suszonych

ok. 5 dag sera żółtego rozdrobnionego lub mozzarelli

1 cebula

1 ząbek czosnku

trochę tłuszczu do podsmażenia cebuli i grzybów

sól, pieprz do smaku

przyprawy (u mnie: tymianek pieprz ziołowy, papryka)

ok. 50 cm rękawa foliowego do pieczenia (pomoże zwinąć roladę i zachować kształt podczas pieczenia - w przypadku roladek może się przydać przy rozbijaniu płatów mięsa)

Marynata

2 łyżki jogurtu lub kefiru

1 łyżeczka musztardy

część przypraw jak wyżej

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie marynaty: po prostu wymieszać składniki na jednolitą papkę


Przegotowanie rolady 

LINK do przygotowania na filmie


Karkówkę kroję na grubsze plastry, jak schabowe. Rozbijam każdy na cieńsze plastry uważając, by nie rozerwać mięsa. Oprószam płaty solą i częścią przypraw i zostawiam na kilkanaście minut. 


Posiekaną cebulę podsmażam krótko na rozgrzanym tłuszczu. Dodaję część przypraw, posiekane w drobną kostkę grzyby i te suche i świeże - nie martwcie się dojdą w sosie z pieczarek. Mieszam i posypuje szczyptą soli. Podsmażam 4-5 minut i przed końcem dodaję starty czosnek. Mieszam i zaraz zestawiam z grzania do wystudzenia.

Na desce układam rękaw a na nim plastry karkówki tak, by zachodziły jedne na drugich i tworzyły prostokąt. Smaruję przygotowaną w międzyczasie marynatą tak by brzegi i zwłaszcza koniec był bez niej. Na tym etapie dobrze byłoby zostawić płaty na pół godziny lub dłużej w chłodnym miejscu, by lepiej skruszały.


Do smażonej cebuli z grzybkami dodaję rozdrobniony ser i bułkę tartą. Warto byłoby dodać do farszu 2 łyżeczki roztopionej żelatyny, dzięki temu farsz uzyska mocniejsze spoiwo, zwłaszcza jeśli planujemy roladę na świąteczną wędlinę.

Rozkładam farsz zostawiając sporo miejsca zwłaszcza na końcu rolady i trochę wolnego miejsca na bokach, by łatwiej zablokować farsz. 


Zawijam roladę wspomagając się foliowym rękawem do pieczenia. Zamykam boki przy pomocy wykałaczki. Zawijam ponownie roladę w folię tak, by jej końcówka trafiła na dno foremki.




Na kilka minut przed pieczeniem rozgrzewam piekarnik do 190 stopni C. grzałka góra-dół, środkowa półka. Piekę ok. 30 minut w 90 stopniach C. i kolejne 30 minut w temperaturze 175 stopni C. 

Kilka minut po upieczeniu rozcinam folie i usuwam. Zlewam sos z foremki, który można wykorzystać jako składniki do innych dań. Pieczeń wystudzoną wstawiam do lodówki najlepiej do jutra. Pychota! 


Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

  1. Aż mi żołądek przypomniał, że za chwilę pora obiadu! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam, życzę smakowitego posiłku

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...