Witam Kochani! Coraz bliżej do przygotowań świątecznych. Staram się planować dania sprawdzone, smaczne i zarazem łatwe do wykonania. Jajka faszerowane to klasyka świątecznego stołu. Tym razem przygotowałam 3 farsze, każdy z inną rybą z mega prostą i piękną dekoracją, która była skutkiem tylko tego, co akurat miałam ...
Składniki na 3 farsze na ok 10-12 jaj ugotowanych na twardo (20-24 połówki białek, żółtka osobno)
ładny kawałek makreli wędzonej lub ok. 200 g sardynki w oleju albo droższy tuńczyk
100 g łososia wędzonego lub pstrąga łososiowego.
3 nieduże płaty śledziowe odmoczone z nadmiaru soli lub gotowe śledzie np: w oleju czy zalewie octowej
1 łyżka z brzuszkiem serka śmietankowego
1 nieduża cebula czerwona lub połówka dużej
3 ogórki konserwowe
ok. 3 łyżek majonezu
3 łyżeczki musztardy średnio ostrej
ok. 2 łyżeczek miodu
1 łyżka soku z cytryny
niewielka ilość soli do smaku
dekoracja: ok. 12 pomidorków czerwonych koktajlowych podłużnych, starte żółtko i natka z pietruszki
Zaczynam od pokrojenia cebuli na drobniutko. Ciut solę, mieszam i odstawiam, by po chwili była jeszcze lepsza w smaku.
Ogórki konserwowe kroję podobnie na drobniutko.
I farsz: Śledzie odmoczone z nadmiaru soli dobrze osączone kroję ciut grubiej. Dodaję połowę cebuli i połowę ogórka, 1 łyżkę majonezu, jedną łyżeczkę musztardy, pół łyżeczki miodu, 2-3 żółtka starte na tarce. Mieszam
II farsz: Makrelę oczyszczam ze skóry, ości i rozdrabniam. W misce mieszam1 łyżkę majonezu z 1 łyżeczką musztardy, połową łyżeczki miodu, pozostałą cebulą i ogórkiem. Dodaję makrelę, 2-3 starte żółtka, szczyptę soli i mieszam.
III farsz: Wrzucam do rozdrabniacza płaty łososia, 3-4 żółtka, 1 łyżkę z brzuszkiem serka śmietankowego, 1 łyżkę majonezu,1 łyżeczkę musztardy, pół łyżeczki miodu, szczyptę soli i miksuję na gładko.
Wypełniam połówki białek farszem z każdego rodzaju. Farsz łososiowy najlepiej wyciskać szprycą. Posypuję jajka startym żółtkiem.
Centralnie na każdym układam połówki pomidorków, (wcześniej pomidorki oczyszczam nieco z nadmiaru nasion). Widoku dopełniają jeszcze małe łodyżki pietruszki i gotowe! Pychotki! Polecam!
Życzę Kochani przyjemnych przygotowań
i Spokojnych Radosnych Świąt!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.