Witam Kochani! Polecam prosty sposób na smaczną zapiekankę dla amatorów brokułu. Dla mnie jest to warzywo z pierwszej ligi, jak wszystkie kapustne wyśmienite.
Składniki na ok. 4-6 porcji na formę ok. 20 cm x 24 cm
1 średni brokuł ugotowany najlepiej na parze al dente -nie za twardy, niemiękki
250 g pieczarek pokrojonych grubiej, podsmażonych na cebulce (1 średnia cebula)
sól, przyprawy wg uznania
1-2 łyżki oleju lub masła
opcjonalnie :dodatkowo trochę wiórek masła lub ciut startego masła (masło musi być bardzo zimne)
Masa serowa
250 g twarogu półtłustego
200 g śmietany 12%
2-3 jaja
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka soli do smaku
szczypta gałki muszkatołowej, bazylii, pieprzu ziołowego (Kochani to moja propozycja przypraw, ale użyjcie takich, jakie Wam odpowiadają, choć trochę tej gałki muszkatołowej polecam)
LINK do przygotowania na filmie
Ugotowany brokuł wykładam na dnie formy. Na brokuł trafiają pieczarki wcześniej podsmażone krótko na cebulce zrumienionej na niewielkiej ilości tłuszczu.
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 175 lub 180 stopni C. , grzałka góra-dół.
Podane składniki na masę serową, która jest taka sama jak masa sernikowa, tyle, ze bez cukru, blenduję na jednolitą masę i wylewam na warzywa ułożone w formie.
Na wierzch rozrzucam trochę wiórek masła, dzięki temu skórka będzie bardziej rumiana i chrupiąca.
Piekę ok. 30 minut.
Po upieczeniu trzeba odczekać 3-5 minut, by zapiekanka nieco przestygła, bo dużo łatwiej się kroi. Dodam, że kiedy całkiem przestygnie zdecydowanie łatwiej się porcjuje i smakuje, jak dla mnie jeszcze lepiej. W asyście sosów, jakie lubicie będzie po prostu rarytasem.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Przyrządzanie smacznych, dobrych dla zdrowia posiłków dla rodziny sprawia mi dużo radości.Dlatego moja osoba często tu zagości.
OdpowiedzUsuńSuper! Polecam i dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam
UsuńUwielbiam brokuł i wszelkiego rodzaju zapiekanki. Nie pozostaje nic innego jak wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńPolecam i ciekawa jestem oceny. Pozdrawiam serdeczne
UsuńNie słyszałam o takiej zapiekance. Lubię brokuł i pieczarki, także na pewno będzie mi smakować.
OdpowiedzUsuńLubię łączyć sprawdzone smaki stąd mój kolejny pomysł na zapiekankę o ile lubi się brokuła. Pozdrawiam i polecam!
UsuńPyszna propozycja zapiekanki. Zapisuję przepis i dziękuję. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam! Pozbawiam serdecznie
UsuńZ chęcią bym spróbowała. Jestem ciekawa jak będzie smakowało
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za ten przepis. Z pewnością wypróbuje. Czy zamiast śmietany można użyć jogurtu ?
OdpowiedzUsuń