Witam Kochani! Kapusta to niekwestionowana odżywka, czy to biała, czerwona, pekińska czy włoska, zwłaszcza zimą. Polecam łatwy przepis na pyszną przystawkę do obiadu. Więcej o kapuście czerwonej TUTAJ
Składniki na ok. 4 porcje
1 cebula drobno pokrojona
2-3 łyżki oleju do smażenia
2-3 łyżki soku z cytryny
ciut soli, cukru np: ksylitolu lub miodu do smaku
przyprawy opcjonalnie, u mnie: szczypta bazylii, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej
LINK do przygotowania na filmie
Cebulę podsmażam chwilę na rozgrzanym tłuszczu i zaraz dodaję pokrojoną kapustę. Im drobniej posiekacie tym szybciej zmięknie. Kapustę mieszam z cebulą i podsmażam ok. 5 minut. Po czym przykrywam pokrywą, żeby dalej dusiła się we własnym sosie na niedużym grzaniu do miękkości, średnio ok. 10 minut (warto próbować). Pod koniec przyprawiam do smaku i dodaję sok z cytryny. Mieszam i jeszcze króciutką chwilę duszę. Gotowe i pyszne. Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga: truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńKlasyka! W dzieciństwie często była u nas na obiad!
OdpowiedzUsuńPyszna i uniwersalna surówka do wielu obiadów.
OdpowiedzUsuńMoja mama taką robi. Uwielbiam takie zasmażane kapustki.
OdpowiedzUsuńIdealna do obiadu. W moim domu niestety tylko ja taką jem
OdpowiedzUsuńZ czerwonej jest pyszna, a tym bardziej podsmażanej. Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńDawno jej nie robiłam. Koniecznie muszę sobie przypomnieć jej smak
OdpowiedzUsuńMama taka robi. Uwielbiam ją. Niestety w moim domu jadam tylko ja.
OdpowiedzUsuń