Strony

czwartek, 13 stycznia 2022

Kapusta czerwona zasmażana idealna do obiadu prosty przepis

 Witam Kochani! Kapusta to niekwestionowana odżywka, czy to biała, czerwona, pekińska czy włoska, zwłaszcza zimą. Polecam łatwy przepis na pyszną przystawkę do obiadu. Więcej o kapuście czerwonej TUTAJ


Składniki na ok. 4 porcje



połowa główki kapusty czerwonej średniej wielkości pokrojonej lub szatkowanej

1 cebula drobno pokrojona

2-3 łyżki oleju do smażenia

2-3 łyżki soku z cytryny

ciut soli, cukru np: ksylitolu lub miodu do smaku

przyprawy opcjonalnie, u mnie: szczypta bazylii, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Cebulę podsmażam chwilę na rozgrzanym tłuszczu i zaraz dodaję pokrojoną kapustę. Im drobniej posiekacie tym szybciej zmięknie. Kapustę mieszam z cebulą i podsmażam ok. 5 minut. Po czym przykrywam pokrywą, żeby dalej dusiła się we własnym sosie na niedużym grzaniu do miękkości, średnio ok. 10 minut (warto próbować). Pod koniec przyprawiam do smaku i dodaję sok z cytryny. Mieszam i jeszcze króciutką chwilę duszę. Gotowe i pyszne. Polecam!

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga: truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka! W dzieciństwie często była u nas na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna i uniwersalna surówka do wielu obiadów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama taką robi. Uwielbiam takie zasmażane kapustki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna do obiadu. W moim domu niestety tylko ja taką jem

    OdpowiedzUsuń
  6. Z czerwonej jest pyszna, a tym bardziej podsmażanej. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno jej nie robiłam. Koniecznie muszę sobie przypomnieć jej smak

    OdpowiedzUsuń
  8. Mama taka robi. Uwielbiam ją. Niestety w moim domu jadam tylko ja.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.