Witam Kochani! Polecam mega łatwy sposób na jagodzianki w lżejszym cieście biszkoptowym.
Składniki na ok. 12 jagodzianek (muffinek) lub ciasto na małą tortownicę
3 średnie jaja
100 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
100 g cukru drobnego (1/2 szklanki)
płaska łyżeczka cukru waniliowego
szczypta proszku do pieczenia (opcjonalne)
szczypta soli
Mieszam suche składniki: mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia
W osobnej misce miksuję białka na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana ubita dodaję cukier na raz i miksuję do jednolitej konsystencji, co poznać po lśniącej kremowej pianie. Dodaję zaraz w krótkich odstępach po jednym żółtku, krótko miksując w trakcie. Dodaje na koniec suche składniki przez sito, odrzucając ewentualne grudki. Mieszam mąkę delikatnie ręcznie dużą łyżką lub szpatułką, ale dość krótko tylko mniej więcej do połączenia.
Nakładam porcje do wysmarowanych foremek do 3/4 wysokości lub bez smarowania do papilotek albo prościej do tortownicy. Po wierzchu upycham borówki -najlepiej sprawdzają się lekkie świeże owoce.
Piekę około 18-20 minut w temperaturze 175-180 stopni C. funkcja grzanie góra-dół lub termo-obieg.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Ale mi narobiłaś ochoty na jagodzianki :) Chyba jutro będę musiała zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Proste szybkie i pyszne. Pozdrawiam
UsuńMnie także zauroczyły te pyszne jagodzianki. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na ania-gotuje.pl
UsuńApetyczne mini jagodzianki. Aż szkoda takich nie spróbować. :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowania. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietne babeczki ;)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam jagodzianek. Chyba będą za mną chodzić dopóki nie wykonam. ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam biszkoptowych. Chętnie spróbuję w tej wersji.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł.Nie robiłam jeszcze takich jagodzianek.
OdpowiedzUsuńSama słodycz...
OdpowiedzUsuńNiesamowicie dobre ciaso !
OdpowiedzUsuń