Strony

wtorek, 24 sierpnia 2021

Puszyste jagodzianki biszkoptowe lub szybki biszkopt z borówkami łatwy przepis

 Witam Kochani! Polecam mega łatwy sposób na jagodzianki w lżejszym cieście biszkoptowym.



Składniki na ok. 12 jagodzianek (muffinek) lub ciasto na małą tortownicę



3 średnie jaja
100 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
100 g cukru drobnego (1/2 szklanki)
płaska łyżeczka cukru waniliowego
szczypta proszku do pieczenia (opcjonalne)
szczypta soli




Mieszam suche składniki: mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia

W osobnej misce miksuję białka na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana ubita dodaję cukier na raz i miksuję do jednolitej konsystencji, co poznać po lśniącej kremowej pianie. Dodaję zaraz w krótkich odstępach po jednym żółtku, krótko miksując w trakcie. Dodaje na koniec suche składniki przez sito, odrzucając ewentualne grudki. Mieszam mąkę delikatnie ręcznie dużą łyżką lub szpatułką, ale dość krótko tylko mniej więcej do połączenia. 



Nakładam porcje do wysmarowanych foremek do 3/4 wysokości lub bez smarowania do papilotek albo prościej do tortownicy. Po wierzchu upycham borówki -najlepiej sprawdzają się lekkie świeże owoce.

Piekę około 18-20 minut w temperaturze 175-180 stopni C. funkcja grzanie góra-dół lub termo-obieg.  



Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

11 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś ochoty na jagodzianki :) Chyba jutro będę musiała zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Proste szybkie i pyszne. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Mnie także zauroczyły te pyszne jagodzianki. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na ania-gotuje.pl

      Usuń
  2. Apetyczne mini jagodzianki. Aż szkoda takich nie spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie do wypróbowania. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam jagodzianek. Chyba będą za mną chodzić dopóki nie wykonam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam biszkoptowych. Chętnie spróbuję w tej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł.Nie robiłam jeszcze takich jagodzianek.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.