Strony

wtorek, 4 lutego 2020

Rewelacyjne racuchy puszyste biszkoptowe

Witam Kochani! Polecam lekkie pulchne racuchy do ulubionych dodatków, jakie tylko lubicie.




Składniki na około 15 sztuk

3  duże jaja (białka i żółtka osobno)
120 g mąki tortowej - szklanka a 250 ml
około 50 g cukru pudru lub cukru drobnego (miara cukru pudru ok. 120 ml czyli ok. pół szklanki )
szczypta soli
aromat waniliowy
1 łyżeczka octu jabłkowego lub spirytusowego

tłuszcz do smażenia





W misie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję cukier na dwa razy i  cukier waniliowy Miksuję około minuty do lśniącej konsystencji. Można dodać na tym etapie łyżeczkę octu jabłkowego, żeby ciasto nie wchłaniało z patelni zbyt dużo tłuszczu. Zaraz dodaję w krótkich odstępach po jednym żółtku. Za każdym razem króciutko miksuję po kilka sekund i odstawiam mikser. Mąkę dodaję na dwa razy przez sito i delikatnie, ale jak najkrócej mieszam całość dużą łyżką tylko do połączenia. Układam porcje ciasta na rozgrzanym tłuszczu, lecz na minimalnym grzaniu - tłuszcz nie powinien przekraczać 140 stopni C.


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


4 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.