Marynata na około 1,5 kg mięsa (marynatę można stosować do różnych mięs)
4-5 łyżeczek chrzanu tartego ok. 120 g.
2 łyżeczki miodu
3-4 łyżki jogurtu gęstego
1,5 łyżeczki soli Ok. 10-12 g
przyprawy ziołowe, ale z umiarem u mnie: trochę oregano, papryki słodkiej mielonej, kminku, pieprzu czarnego, czosnku suszonego
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Karkówkę opłukuję w wodzie i osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty mieszam. Polewam karkówkę tak, by marynata docierała z każdej strony: trochę na spód naczynia, trochę na boki i na wierzch. Przykrywam pokrywą i zostawiam na minimum 12 godz do 24 w lodówce. W trakcie spoczynku warto odwrócić mięso kilka razy.
Wstawiam pod przykryciem (dobrze, jak pokrywa ma upust pary) do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C, funkcja grzałka góra-dół i piekę ok. 35-40 minut. Obniżam temperaturę do 185 stopni C i piekę dalej ok. 50 minut. Jeśli mięso jest nadal blade na wierzchu zdejmuję pokrywę i rumienię na funkcji grilla ok. 5 minut. Mięso najlepiej sprawdzić termometrem pod koniec pieczenia lub zaraz po wyjęciu. Powinno mieć w środku minimum 75 stopni C. Najczęściej przykrywam takie mięso pokrywą zaraz po wyjęciu i wynoszę w chłodne miejsce do wystudzenia np: na taras. Wyjątkowo pyszna soczysta pieczeń. Polecam!
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Jestem bardzo ciekawa połączenia smaku chrzanu z miodem !
OdpowiedzUsuńWeroniko, Tobie i Twoim bliskim życzę wspaniałęgo Nowego Roku !
Pozdrawiam :)
Interesujące połączenie smaków. Będziemy próbować, jak tylko trochę odpoczniemy po świąteczno-noworocznym objadaniu :)
OdpowiedzUsuńWitam czym można zastąpić chrzan lub czy można go pominąć.
OdpowiedzUsuńW przyszłości muszę spróbować z taką marynatą. :)
OdpowiedzUsuńBędę próbował w tym tygodniu. Dam znać jaki uzyskałem efekt.
OdpowiedzUsuńWypróbowałam, wyszło, smakowało wszystkim, dziękuję za przepis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWłaśnie wkładam do piekarnika...marynata pyszna. Zobaczymy jak wyjdzie karkówka.
OdpowiedzUsuń