Strony

poniedziałek, 30 grudnia 2019

Karkówka pieczona soczysta w marynacie chrzanowo miodowej bardzo łatwy przepis

Witam Kochani w ostatnich dniach Starego Roku. Gorąco życzę Wszystkim Zdrowia Radości i Spokoju w Nowym Roku 2020! Polecam prosty przepis na pyszną pieczoną karkówkę w marynacie chrzanowo-miodowej.




Marynata na około 1,5 kg mięsa (marynatę można stosować do różnych mięs)

4-5 łyżeczek chrzanu tartego ok. 120 g.
2 łyżeczki  miodu
3-4 łyżki jogurtu gęstego
1,5 łyżeczki soli Ok. 10-12 g
przyprawy ziołowe, ale z umiarem u mnie: trochę oregano, papryki słodkiej mielonej, kminku, pieprzu czarnego, czosnku suszonego


Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie



Karkówkę opłukuję w wodzie i osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty mieszam. Polewam karkówkę tak, by marynata docierała z każdej strony: trochę na spód naczynia, trochę na boki i na wierzch. Przykrywam pokrywą i zostawiam na minimum 12 godz do 24 w lodówce. W trakcie spoczynku warto odwrócić mięso kilka razy.




Wstawiam pod przykryciem (dobrze, jak pokrywa ma upust pary) do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C, funkcja grzałka góra-dół i piekę ok. 35-40 minut. Obniżam temperaturę do 185 stopni C i piekę dalej ok. 50 minut. Jeśli mięso jest nadal blade na wierzchu zdejmuję pokrywę i rumienię na funkcji grilla ok. 5 minut. Mięso najlepiej sprawdzić termometrem pod koniec pieczenia lub zaraz po wyjęciu. Powinno mieć w środku minimum 75 stopni C. Najczęściej przykrywam takie mięso pokrywą zaraz po wyjęciu i wynoszę w chłodne miejsce do wystudzenia np: na taras. Wyjątkowo pyszna soczysta pieczeń. Polecam!


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika





7 komentarzy:

  1. Jestem bardzo ciekawa połączenia smaku chrzanu z miodem !
    Weroniko, Tobie i Twoim bliskim życzę wspaniałęgo Nowego Roku !
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujące połączenie smaków. Będziemy próbować, jak tylko trochę odpoczniemy po świąteczno-noworocznym objadaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam czym można zastąpić chrzan lub czy można go pominąć.

    OdpowiedzUsuń
  4. W przyszłości muszę spróbować z taką marynatą. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Będę próbował w tym tygodniu. Dam znać jaki uzyskałem efekt.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbowałam, wyszło, smakowało wszystkim, dziękuję za przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie wkładam do piekarnika...marynata pyszna. Zobaczymy jak wyjdzie karkówka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.