Składniki na ok. 4-5 porcji
2 średnie cukinie pokrojone w plastry o grubości około 1,5 cm z wydrążonymi środkami
około 0,5 kg mięsa mielonego (rodzaj mięsa wg uznania)
1 cebula drobno posiekana
1 ząbek posiekany na drobno
1 jajo
2-3 łyżki bułki tartej
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku i inne przyprawy ziołowe po szczypcie wg uznania
Do mięsa mielonego dodaję cebulę, czosnek, jajo surowe, ciut tymianku, pieprzu ziołowego, sól, pieprz (na pół kilo mięsa około łyżeczka soli z maleńkim brzuszkiem), 1-2 łyżki bułki tartej. Wyrabiam masę.
Pokrojone wydrążone plastry oprószam solą i pieprzem z odrobiną ziół. Odstawiam na kilkanaście minut.
Każdy krążek nadziewam mielonym tak trochę na wypukło. Obtaczam w bułce (w przypadku grillowania można przygotować cukinie bez panierki, smarując warzywo nieco roztopionym masłem lub olejem przed jej przyprawieniem)
Plastry smażę na rozgrzanym tłuszczu jak tradycyjne kotlety mielone tak, żeby cukinia zmiękła i mięso się dopiekło, średnio około 6-8 minut z każdej strony. Danie pięknie się prezentuje a przy tym jest niesamowicie smaczne. Gorąco polecam!!!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Kurde a ja ostatnio oddałam teściowej, bo nie wiedziałam co zrobić z cukinią :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cukinię-napewno zrobiè
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne napewno zrobie i to chyba dzisiaj
OdpowiedzUsuńPo prostu pycha !! Dzisiaj zrobiłam do pieczonych ziemniaczków .
OdpowiedzUsuń