czwartek, 2 maja 2019

Pstrąg Pieczony idealny na zdrowy obiad

Witam Kochani. Lubię właśnie taką rybkę przesyconą oparami  z warzyw a dałam ich tu trochęęę - tak, żeby jeszcze posypać nimi ziemniaki...



Składniki na 2-3 porcje


około 80 dag ryby według uznania, ale pstrąga polecam...
1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera pokrojone w kostkę
kawałek pora ze środkowej lub dolnej części
1-2 łyżki oleju (opcjonalnie)
przyprawy: u mnie ciut majeranku, pieprzu ziołowego i po kilka świeżych listków lubczyku, tymianku...
sól, pieprz do smaku



Kawałki ryby oprószam solą, pieprzem i niewielką ilością majeranku zmieszanego z pieprzem ziołowym. Odstawiam najlepiej na 2 godziny - niegruby filet około godziny.



Na spód żaroodpornego naczynia układam warzywa pokrojone w kostkę (por posiekany na dość drobno). Posypuję warzywa szczyptą soli, resztką mieszanki majerankowej z pieprzem ziołowym. Układam kawałki ryby. Do środka ryby lubię włożyć trochę posiekanego lubczyku, tymianku, jak i na wierzch i do warzyw. Rybę i warzywa polałam jeszcze łyżką oleju - może też być kilka wiórków masła, ale nie jest to konieczne.


Rybę piekę pod przykryciem około 35 minut w temperaturze 185 stopni C - grzałka góra-dół a na koniec można jeszcze podpiec bez przykrycia przez 5 minut na funkcji grilla, żeby ciut przyrumienić, ale nie przedłużać, by nie stracić smakowitego sosu z ryby i warzyw, którym warto razem z warzywami okrasić ziemniaki lub np: ryż. Smakowita uczta! Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...